твоята гледна точка
Край на измамите в чейндж бюрата! Сменяме валута на автомат
Автор Vnews, добавено на 12.08.2012 година, в категории: На фокус, Коментари (0)

Край на измамите в чейндж бюрата! Край на космическите комисиони!
България произведе първата машина за обмяна на валута. Автоматът прилича на малък банкомат, но за да получите, първо трябва да дадете… и то валута. Машината е сглобена и програмирана изцяло от българи, като някои от частите са вносни. Предвидени са и най-различни начини за защита.
„Този модел е лоби тип, тоест за инсталиране в закрити, охранявани помещения. Машината има вътрешни сензори, които се връзват към охранителни фирми, има камери, в самата машина има камера, датчици за сътресение, пожар“, каза управителят на фирмата-производител Юлиян Димитров, цитиран от БТВ.
Машината работи еднопосочно, тоест може само да сменяте валута срещу лева, но не и обратно. На сензорния екран избирате желаната валута, виждате курса и купюрите, които автомата приема, и вкарвате парите, които искате да обмените. Насреща получават левове по курс, предварително обявен на екрана. Стандартно автоматът работи с около 4-5 валути, но може да бъде програмиран и за повече.
Машините са претенциозни от гледна точка на качеството на парите, които пускате в тях. Така че, ако банкнотата е намачкана, скъсана, или намокрена, то машината ще ви я върне обратно, уточнява Труд.

Машината също така разпознава и фалшиви пари, но съгласно закона няма право да ги задържи, а трябва да ги върне обратно на клиента.

Може да обмените и 5 долара и 5 паунда и 5 евро, няма проблем. Но максимумът, който разрешава действащата наредба е 3000 лева.

Предполага се, че след масовото навлизане на машината, чейндж бюрата в Черноморските курорти, ще загубят голяма част от клиентите си. Първите автомати ще се появят на пазара в най-скоро време.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако се съди по данните на НСИ за похарченото при пътувания […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 

До 15-20 градуса за уикенда, вятърът почва да топи снега на скиорите

 

Метеорологичната пролет тези дни изпреварва астрономическата, която ще настъпи чак на 20 март. Температурите […]

 
 

към началото