твоята гледна точка
100 лева повече за медсестрите
Автор Vnews, добавено на 10.08.2012 година, в категории: На фокус, Коментари (0)

Основната месечна заплата на медсестрите и лекарите ще скочи между 10 и 20 на сто. Най-голямо ще е повишението за сестрите – от 440 лева на 540 лева. За новите заплати, които ще се осигуряват от бюджета на съответната болница, си стиснаха вчера ръцете синдикати и министерството на здравеопазването. Работодателите се съгласиха да намерят пари, но при условие че болниците в по-тежко състояние дадат по-малки увеличения.

„Ако някое лечебно заведение не може да си позволи да даде по-високи заплати на персонала, трябва да се обърне към отрасловия съвет към Съвета за тристранно сътрудничество за помощ“, обясни здравната министърка Десислава Атанасова.

Шефовете на закъсалите болници ще пращат до синдикати, работодатели и здравното министерство финансовите си разчети за годината. С тях ще доказват липсата на пари за новите заплати.

„Ако няма пари за максималните повишения на възнагражденията, ще се договорим болницата да стартира с по-ниска ставка и ще направим план за постепенно повишение, така че да се изравни с останалите лечебни заведения“, обясни Иван Кокалов от КНСБ. Идеята на мярката е болниците да не трупат нови дългове с мотива, че изплащат по-високи надници.

Договорените нови ставки ще влязат в сила със задна дата от 1 юли.

Докато за медсестрите повишението е твърдо – 20% към заплатата, то при лекарите ще варира в зависимост от вида на лечебното заведение и прослуженото време. Най-голямото завишаване ще е за стартовата заплата на новоназначен лекар. В момента тя е средно 580 лв. Предвижда се да стане 700 лв.

Повече пари ще вземат и за нощните дежурства. Увеличава се допълнителното почасово заплащане за нощен труд от 50 ст. на 1 лв. на час. От 20 на 50 ст. на час става допълнителното възнаграждение за лекарите в почивните им дните, когато се водят „на разположение“.

„Сагата с колективните договори завърши с „хепиенд“. Синдикати и работодатели пренебрегнаха личните си амбиции и се разбраха“, коментира Иван Кокалов от КНСБ.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Европейската комисия задължава производителите на перални и телевизори да осигуряват и ремонта им.

Това предвижда ново  предложение за общи правила за насърчаване на ремонта на стоки. Тяхната цел е икономии за потребителите […]

 

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове […]

 

Океаните се покачват, чезнат коралови рифове и ледници, криза в селското стопанство – организацията публикува ръководство за оцеляване на човечеството

Светът бързо се доближава до катастрофални нива […]

 
 

към началото