твоята гледна точка
70 000 българи в регистър за алкохолици
Автор Vnews, добавено на 09.08.2012 година, в категории: На фокус, Коментари (0)

Пием средно по 10,3 литра алкохол на човек годишно, като страната ни е в средата на класацията, показва доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Проучването се прави всяка година, като 36 държави от три континента подават информация в организацията.
Данните за страната ни показват, че близо 45% от консумиращите алкохол наблягат на спиртните на питки, 22% – на вино, а 33% – на бира. Над 70 000 българи са диагностицирани като алкохолици, твърдят родните специалисти. Те с радост отчитат, че близо една трета от българите въобще не вкусват алкохол.
Преди нас в позорната класация са жителите на Люксембург, които са начело с 15,3 литра на човек. След тях са австрийците с 12,2 литра и Французите с 12 литра на човек. Следващите позиции в класацията на злоупотребяващите с чашката се падат на Ирландия, Германия, Испания, Чехия, Унгария, Естония и Португалия, където се консумира между 11 и 12 литра алкохол годишно на глава от населението над 15-годишна възраст.
Анализът на ОИСР показва още, че европейците не само пият най-много алкохол, но и явно изобщо не подбират какво точно консумират. Бира, вино, ракия – важното е чашата да не остава празна. Данните се потвърждават и от Световната здравна организация, според която всеки пълнолетен жител на Стария континент изпива средно 9,24 литра алкохол годишно.
Класацията на здравните експерти обаче се различава съществено от тази на ОИСР и в нея естонците са абсолютните рекордьори, защото изпивали средно по 16 литра алкохол годишно. По петите им са чехите, ирландците и французите. Германците, които поглъщат средно 12 литра алкохол годишно, побързаха да изчислят, че в общата надпревара бият дори руснаците с едни литър на година повече изпит алкохол.
Извън стария континент рекордьори по чашка са корейците, а най-малко се пие в мюсюлманските страни. В Турция например консумират средно по 1,5 литра алкохол годишно на човек, което ги нарежда на опашката в класацията на ОИСР. Не на това мнение обаче са статистиците в СЗО, според които най-малко се пие в Египет – едва 0,1 литра. И двете организации се обединяват около твърдението, че жените пият по-малко от мъжете.
Над 20% от хората в трудоспособна възраст се напиват редовно. При това държавите са абсолютно наясно с вредите от прекомерната употреба на спиртни напитки, се казва в заключението на доклада на ОИСР. А от СЗО допълват, че всяка година заради алкохола умират 2,5 млн. души в света.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако се съди по данните на НСИ за похарченото при пътувания […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 

До 15-20 градуса за уикенда, вятърът почва да топи снега на скиорите

 

Метеорологичната пролет тези дни изпреварва астрономическата, която ще настъпи чак на 20 март. Температурите […]

 
 

към началото