твоята гледна точка
Резките промени във времето изострят артрити, мигрени и астми
Автор Vnews, добавено на 25.05.2024 година, в категории: Вести, Доктор Ох Боли, Коментари (0)

Контрастните смени са рисков фактор за човешкия организъм

Обострят се и язвената болест и гастритът

В една остра фаза на заболяване, резките климатични промени може да се окажат фатални за човешкото здраве

Промените във времето, на каквито сме свидетели през последните дни, изострят симптомите на артрит. Ревматоидният и остеоартритът често се влошават в рамките на няколко часа след повишаване на влажността и спад на барометричното налягане. Появява се болка, подуване и скованост. Резките амплитуди засягат и състоянието на астматиците. Страдащите от мигрена пък посочват това като основна причина за главоболие, не са подминати и сърдечно-съдовите рискове.

Това са част от констатациите на д-р Зорница Спасова. Тя е от авторския екип на “Климатека” и главен асистент в НЦОЗА към МЗ. За “Труд news” тя коментира, че при пациенти, които са в остра фаза на заболяване, резките климатични промени може да се окажат фатални.

“Интересен факт е, че жените са по-чувствителни към промените във времето от мъжете – 62% срещу 37%”, казва д-р Спасова. Добавя, че повечето изследователи свързват резките промени на времето със състоянието на астматиците.

“Те могат да повлияят на дихателните пътища директно, като ги охлаждат или дразнят, или косвено, като повлияят на нивото на дразнители и алергени във въздуха. Доказано е, че пристъпите на астмата корелират с ниска температура и влажност или внезапно понижаване на температурата, а също така са наблюдавани връзки между пристъпите и ниското или високо барометрично налягане и валежите. Установено е, че дните със студени фронтове, последвани от система с високо атмосферно налягане, предшестват увеличението на случаите на астма с 1 до 3 дни.”

Д-р Спасова посочва като уязвими от капризите на времето и страдащите от язви и гастрити. “При захлаждане съдовете, кръвоснабдяващи лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника се свиват, което води до недостиг на кислород (исхемия) на тъканите и намалява защитните механизми на стомаха срещу произвежданата от него киселина. Така тя достига безпрепятствено да нервните окончания, разположени в стомашните стени, и се появява болка.

Съществува и пряка връзка между промяната на времето и сърдечно-съдовите заболявания. Експертът от “Климатека” посочва, че изследвания показват, че смъртността е била най-силна при промени в температурата. “Колкото по-голям е броят на променливите фактори, толкова по-силно е неблагоприятното влияние на времето върху адаптационните способности на организма.”

“Към резките пикове обикновено най-чувствителни са хора метеопати, които трудно се нагаждат към метеорологичните промени и страдат от различни неразположения. Но когато промяната е особено контрастна, тя е в състояние да “разклати” и хора, които обикновено не се влияят от капризите на атмосферата”, посочва още д-р Зорница Спасова.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Още от Доктор Ох Боли
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото