твоята гледна точка
ГЕРБ и ПП-ДБ финишираха предсрочно с имената на министрите
Автор Vnews, добавено на 02.06.2023 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Пет дни преди да изтече крайният срок, в който акад. Николай Денков трябва да е готов със състав на правителство, преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ финишираха и списъкът за министри бе изчистен тази вечер. (Виж всички номинирани по-надолу)

От “Промяната” дори имали желание да върнат изпълнен мандата на президента Румен Радев още в петък. А

зевзеци предлагали да внесат папката в деловодството на “Дондуков” 2,

за да избегнат среща с президента, който отказа да се ръкува с Денков при връчването . Юристи напомнят, че това, разбира се, е невъзможно.

Не като шега, а наистина част от списъка с министри на Денков/Габриел е… Румен Радев. Става дума за зам.-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), който снощи се появи като министър на енергетиката. До последно за този пост се чуваше, че ГЕРБ са искали да имат думата при определянето на експерта, а преди това ПП лансираше Радослав Рибарски, бивш шеф на ресорната парламентарна комисия.Освен тази рокада оБош близо 10 съществени промени са направени след цял ден разговори между Габриел и Денков плюс други водещи лица от двете формации.

Даниел Лорер се оттегля,

иновациите и растежа ще поеме Милена Стойчева, която бе издигната за този пост от проф. Габровски с мандата на ГЕРБ през декември 2022 г. Тя има над 20 г. опит на ръководни постове в международни организации и компании. Член е на европейския форум на жените, основатели на компании, отличена е и с наградата за жени лидери на посолството на САЩ у нас.

Важният социален ресор се поверява на Иванка Шалапатова. Тя е изпълнителен директор на фондация “За нашите деца”. Била е зам.-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г.

Финансистът Богдан Богданов пък е одобреният за министър на икономиката и индустрията. Миналата година Даниел Лорер го назначи за шеф на Българската агенция за инвестиции на мястото на Стамен Янев, който пък стана министерски съветник. Богданов е учил в САЩ и Великобритания и 10 г. се занимава с бизнес развитие.

Галин Цоков е рокадата в образованието, за където първоначално бе посочена бившата зам.-министърка на Николай Денков Генка Петрова.

Проф. Цоков е от педагогическия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”, оглавява департамента за квалификация и професионално развитие.

След голямото колебание дали да приеме,

собственикът на “Тандем” Кирил Вътев все пак поема земеделието и храните

Зарица Димкова е новото договорено име за туризма. Тя бе зам.-министър на външните работи, когато Кирил Петков бе служебен министър, остана и във втория служебен кабинет на Стефан Янев. Димкова е в ръководството на “Зелено движение”, съветник е в Европарламента.

За МВР два дни се търсеше експерт, специалист, неполитическо лице, като до последно се говореше, че ще е по-скоро свързан с ГЕРБ.

След като Андрей Янкулов отказа поста, преговорните екипи си стиснали ръцете МВР да поеме Калин Стоянов.

Той

беше назначен за директор на ГДБОП от Бойко Рашков,

докато бе служебен вътрешен министър.

Стоянов е одобряван и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ. В системата на МВР е от 2003 г.

Емил Дечев пък последно ще е министърът на правосъдието. Той бе заместник на министър Надежда Йорданова в кабинета “Петков”.

Бившият шеф на правната комисия в 48-ото НС Милен Матеев бе в първия списък на Денков, но на скандалния запис от “Рудигейт” остро критикува сътрудничеството с ГЕРБ и обявявя ротациите за противоконституционни.

Постът е бил предложен на едно от знаковите сини лица – проф. Екатерина Михайлова. Пред Нова тв тя потвърди, че е била поканена, но е отказала.

Имало вероятност за правосъдието все пак до последно да се преговаря за друго име, твърдят участници в разговорите.

Ново е и името за министър на културата – шефа на пловдивския театър Кръстю Кръстев

Актьорът ръководи Драматичен театър – Пловдив, от 13 г., преди това е бил начело на смолянския.

За кратко Петър Стойчев бе спряган за спорта, след като се чу, че автомобилният състезател Димитър Илиев се бил разколебал. В крайна сметка експертът по безопасност на движението Илиев влиза в проектокабинета.

Асен Василев предизвестено остава министър на финансите, Тодор Тагарев – на отбраната, Христо Хинков – на здравеопазването. Екологията е за Юлиан Попов.

Транспортът е за Георги Гвоздейков, но имало вариант преди папката да се предаде на президента, шефът на закритата фирма за медицинските хеликоптери все пак да бъде сменен.

Снощи ръководствата на ПП и ГЕРБ трябваше да одобрят окончателно списъка.

Дизайнът не е 50:50,

обясни по-рано през деня акад. Денков, но призна, че Мария Габриел е предложила доста експерти. “Много тежко е времето. Трябва да се вземат страшно важни решения. Не е по силите на една партия, но те имат високо самочувствие”, коментира пък Бойко Борисов.

Денков увери, че заедно с Габриел ще бъдат гаранти, че няма да има нарушаване на законите по отношение на администрацията.

Асен Василев – министър на финансите

Роден е на 9 септември 1977 г. в Хасково. Един от основателите и съпредседател на политическия проект „Продължаваме промяната“. Бизнесмен, предприемач и икономист. Заемаше поста министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев (от 12 май 2021 г. до 16 септември 2021 г.) и в редовното правителство на Кирил Петков (от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 година). Избиран за народен представител в 47-ото народно събрание, 48-ото народно събрание и 49-ото Народно събрание.

 

 

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Роден е на 28 април 1981 г. в гр. Бургас. Завършва Академията на МВР през 2003 г. Същата година почва работа в системата на МВР като разузнавач към Икономическа полиция в Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Бургас. През 2009 г. завършва „Право“ в Бургаския свободен университет. Между 2009 и 2011 г. е последователно разузнавач в сектор „Престъпления в икономиката“ и в сектор „Трансгранична организирана престъпност“ към местното звено на ГДБОП в Бургас. В периода 2011 – 2016 г. е разузнавач в ГДБОП – МВР и към отдел „Криминална полиция“ към ОДМВР – Бургас. От 2016 г. до 2018 г. e на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. От април 2017 до април 2018 г. е директор на Районното управление на МВР в Приморско. От април 2018 г. отново започва работа в ГДБОП в София като началник на отдел „Специални операции“. От 31 май 2021 г. е временно изпълняващ длъжността директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

 

 

Тодор Тагарев – министър на отбраната

Роден на 18 април 1960 г. в град Стамболийски. През 1982 г. завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ. От 1999 г. е старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 г е професор по същата специалност. От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.

 

 

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите

Роден е на 21 септември 1959 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Правнук на македонския деец Никола Габровски и на Георги Рафаилович. От 1985 до 1990 г. е редактор в списание „Факел“. През този период превежда и представя редица неизвестни дотогава в България автори. От 1994 г. живее в Лондон. Получава и британско поданство.

От 1994 г. работи като консултант по институционално развитие, политики на околната среда, климата и образованието. Автор е на голям брой публикации, посветени на устойчивото развитие, енергетиката, политиката на ЕС и човешките права.

На 13 март 2013 г. е назначен за служебен министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков. Във връзка с назначението си се отказва от британското си гражданство.

 

 

Румен Радев (зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, АИКБ) – министър на енергетиката

Председател на Съвета на директорите на Асарел-Инвестмънт от 2012 г. – отговаря за инвестициите на групата в минната индустрия, енергетиката, новите технологии. Координатор на проект ZAHYR. Заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, член на Настоятелството на БАН, зам.-председател на Българска асоциация за горивни клетки, водород и съхранение на енергия.

Активно участва в развитието, управлението и популяризирането на водородни технологии и иновации в България, включително създаването на Hydrogen Valley Стара Загора, както и отдела по водород към EDIH Zagore.

 

 

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

Роден на 13 април 1973 г. в София. Бил е член на управителния съвет (2014 – 2016) и на контролния съвет (2016 – 2021) на Камарата на строителите в България. Съосновател и член на управителния съвет на Българската асоциация за управление на проекти в строителството (2015 – 2021). Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително училище „Любен Каравелов“ в София. В периода от декември 2021 до август 2022 г. е заместник-министър на финансите в правителството на Кирил Петков, като в неговия ресор са обществените поръчки. Народен представител от „Продължаваме промяната“ в 48-ото народно събрание и 49-ото народно събрание.

 

 

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните

Роден на 24 март 1958 г. в с. Загражден, Плевенска област.  Завършил Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978-1982) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. Напуска спорта през 1991 г. Заедно с брат си започват производство на сандвичи, но се оказва, че трудно се намират качествени колбаси. През 1993 г. регистрират фирмата „Тандем-В“ и постепенно от производството на сандвичи преминават към месните деликатеси. Председател е на Асоциацията на месопреработвателите в България.

 

 

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Зам- декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет. Член на Академичния съвет.

 

Кръстю Кръстев – министър на културата

Роден на 25 ноември 1956 г. в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ през 1983 г. Работил в Куклен театър – Пазарджик. В РДТ „Николай Хайтов“ – Смолян е от 1983 г. От 1998 г. е негов Директор и Главен художествен ръководител. След сливането на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” Пловдив и РДТ „Николай Хайтов“ – Смолян от август 2010 г. той е директор на Драматичен театър – Пловдив, със сцена „Николай Хайтов” – Смолян.

 

 

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията

36-годишният финансист е бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в университета “Уестчестър” в САЩ. Магистър е по европейски бизнес и “Финанси” от УНСС и университета “Нотингам Трент” във Великобритания. Специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност. От профила на Богданов в социалната мрежа линкдин става ясно, че между март 2014-а и декември 2019 г. той е работил във “Волаком”. В нея, но до средата на 2013 г. съсобственик и управител е бил премиерът Кирил Петков. Позицията на Богданов е била директор бизнес развитие. Компанията разработва система за сигурност за летящи птици и прилепи. Богданов има опит и в “Екопромстрой”, а след това в Алфа банк. Бил е генерален мениджър в “Сароникос”, работил е и за производителя на задвижващи системи “Евеликс”. Съосновател е на “Карадайс аутомотив”. Бе съветник в Министерството на иновациите и растежа. После стана шеф на Българската агенция за инвестициите.

 

 

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Има образователни степени и специализации от български и международни университети като СУ „Климент Охридски“, Penn State University, UC Berkeley и MIT. Тя е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. Понастоящем е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity. Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството. Носител на най-високата световна награда за лидерство на JA Worldwide “Soraya Salti” за 2021 за приноса и за развитие на обществото чрез икономическо образование и възможности. Тя е отличена и с наградата за жени-лидери на Американско посолство в България. Има повече от 20-годишен опит на ръководни позиции в международни организации и компании, сред които председател на глобалния съвет на страните членки на JA Worldwide и старши съветник за висше образование в Европа. През цялата си кариера работи систематично за цифровизацията, модернизацията, високата образователна култура и опазването на природата в България.

 

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Тя е изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“. Първият българин, изпълнителен директор на британската организация “The European Children’s Trust” през 2000 година. Бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на директорите на мрежата от над 80 НПО, които са повлияли на създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето Child Rights Connect в Женева. Бивш зам.-министър на Труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. Магистър по английска и българска филология със специализации във Великобритания, Германия и Унгария. През август 2020 г. защитава докторска степен по социални науки с дисертация на тема „Политиките на ЕС за образование и грижа за деца в ранна възраст и прилагането им в България“.

 

Емил Дечев – министър на правосъдието

Магистър по право на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. От 1997 до 2000 г. е следовател в Столичната следствена служба, след което 3 години е съдия в Плевенския районен съд. От 2003 до 2011 г. е съдия в Софийски районен съд. От 2012 г. до встъпването му в длъжност като заместник-министър е съдия в Софийски градски съд. В периода 2006-2007 г. е програмен съветник в отдел „Правен“ и „Човешки права“ в Съвета на Европа. По линия на Европейската мрежа за съдебно обучение през 2009 г. е бил на стаж в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Бивш зам.-министър на правосъдието в екипа на Надежда Йорданова и остана на поста в служебното правителство по покана на служебния правосъден министър Крум Зарков.

 

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията

Роден на 16 юни 1976 г. в град Твърдица. Завършва средното си образование в СОУ „Неофит Рилски“ в родния си град, а след това и Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия със специалност „Експлоатация и ремонт на летателни апарати“. Продължава образованието си с магистърска степен „Авиационен (машинен) инженер по Авиационна техника и технологии“, а след това е докторант във ВВВУ. На парламентарните избори през ноември 2021 г. като кандидат за народен представител е 2-ри в листата на „Продължаваме промяната“ за 21 МИР Сливен, откъдето е избран.

 

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването

Роден на 25 март 1953 г. в София. Завършва медицина през 1980 г. Започва трудовия си път като участъков лекар в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива специалност психиатрия. През 1988 г. печели конкурс като научен сътрудник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, но след една година напуска и работи в продължение на 10 г. като консултант психиатър в Институт за спешна помощ Пирогов. През 1997-1999 г. е назначен в Министерство на здравеопазването като началник отдел проекти, а от 1999-2001 заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса, като отговаря за обучението и човешките ресурси в институцията. От 2001 г. напуска НЗОК и започва работа в Националния център по обществено здраве и анализи, където защитава докторска дисертация. През 2014 г. е назначен за директор на НЦОЗА, който управлява до 2022 г. Понастоящем е професор в Дирекция „Психично здраве и превенция на зависимости“ в НЦОЗА.

 

Зарица Динкова – министър на туризма

Магистър по дипломация и международни отношения, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид. Заместник-министър на външните работи на България в двете служебни правителства през 2021 г. Работи в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти.

 

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Магистър по „Политология“ от Софийския университет „Свети Климент Охридски“.
Преди да бъде назначен за заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“ е бил ръководител на отдел в „Информационно обслужване“ АД. От 2011 г. до 2015 г. е началник на отдел в Министерството на финансите и Администрацията на Министерския съвет, като ръководи разработването на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 и осъществява преговорите с Европейската комисия за приемане на оперативната програма.

 

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта

Роден на 2 август 1975 г. в София. Популярен български автомобилен рали пилот, осемкратен шампион в българския рали шампионат (2000, 2001, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012 и 2013 г.). Един от тримата българи, печелили най-престижното автомобилно състезание в страната – Рали България през 2007 година (победители са още Илия Чубриков – 1971 и Крум Дончев – 2008). Състезава се в Европейския рали шампионат за тима на „БТК ADSL Рали Тим“ (по-късно преименуван на ВИВАКОМ Рали Тим), със състезателен автомобил Мицубиши Лансер Ево 9, Група N. От сезон 2010 екипа използва състезателен автомобил – Шкода Фабия S2000. На 24 ноември 2013 година, по време на предаването посветено на голямата награда на Формула 1 в Бразилия, Илиев обявява отказването си от рали спорта, въпреки това, той участва само на някой състезания от Българския рали шампионат и Българския рали-спринт шампионат.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Mercedes-Benz подготвя премиерата на ново поколение на легендарната G-класа, познатото ни като „кубче“ фроудър отива в пенсия. Емблематичният SUV Mercedes-Benz G-Class […]

 
Властта

Земеделците и правителството подписаха меморандум. Той влиза в действие от днес, обяви премиерът Николай Денков.

„При едни конструктивни преговори, които проведохме вчера и […]

 
Здраве и красота

Японски учени от университета в Хирошима предложиха нова стратегия за оптимален сън, която да помогне за противодействие на умората и сънливостта […]

 
Жълто

Плеймейтката Златка Райкова се омъжи в неделя. Първо тя и избраникът ѝ Карен сключиха брак в църквата „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ […]

 
 

към началото