твоята гледна точка
Варна с рекорден бюджет: Харчим над половин милиард
Автор Vnews, добавено на 07.02.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Окончателният варинт за приходите и разходите на Варна беше приет от комисията по финанси на 6-и февруари.

През 2014 г. Община Варна ще похарчи над половин милиард лева. Това стана ясно при представянето на окончателния вариант на бюджета на града. Проектът беше гласуван от финансовата комисия на Общинския съвет, а в сряда – 12 февруари, трябва да бъде обсъден и приет на пленарно заседание на местния парламент. Приходите и разходите за 2014 г. общинските финансисти са разчели на 222 млн. лева. Освен това тази година ще бъдат усвоени и 296 млн. лева, спечелени по европроекти.

Основните приоритети за бюджета през тази година бяха представени от финансовия зам.-кмет Пейчо Пейчев. Той ги подреди така: 1. намаляване на данъчната тежест; 2. бърз темп на реализация на европейските проекти; 3. запазване на съществуващите социални дейности и подобряване на качеството им; 4. образование – с най-голям дял в общинската хазна: 38,5%; 5. здравеопазване – с увеличен бюджет спрямо 2013 г.; 6. капиталова програма.

“Предвидени са мерки за повишаване събираемостта на местни данъци и такси. Актуализират се всички данни за просрочия. 103% е събираемостта през 2013 г., като се очаква през настоящата година да бъде повишена,” каза зам.-кметът Пейчо Пейчев.

„През 2014-та ще се придържаме към строга финансова дисциплина с цел запазване финансовата стабилност на Община Варна“, категоричен беше той.

В бюджетната комисия бяха изслушани председателите на останалите ресорни комисии, които представиха своите поправки по разходите на съответните функции – образование, здравеопазване, култура, архитектура, спорт и младежки дейности, европейска интеграция, туризъм.

Най-сериозната корекция, която беше приета, е сумата от 75 723 лв. за двумесечни заплати на медицинския персонал на тубдиспансера. Тя беше предложена от председателя на комисията Тодор Балабанов (ГЕРБ), който заяви, че лекарите и медицинските сестри на иначе държавното лечебно заведение не са получавали пари от октомври. „Длъжни сме да спасим не само единствения Тубдиспансер във Варна, но и в цяла Североизточна България. Ако не предприемем действия, рискуваме болницата да фалира“, категоричен беше той. Ден по-рано Балабанов представи пред комисията по здравеопазване и европейска програма, по която Тубдиспансерът може да кандидатства за ремонт на сградата и изграждане на ново отделение, което би могло да му осигури адекватно финансиране по здравни пътеки и оцеляване.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На извънредна среща Комисията за борба с грипа и респираторните заболявания във Варна взе решение да обяви грипна епидемия за Варна, както и разпуска учениците в грипна ваканция.

Това се наложи заради големия […]

 

Почти двойно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания във Варна. Болните през настоящата седмица са били 718, докато предходната […]

 

Ремонти на улиците „Цар Симеон I“ и „Михаил Колони” в центъра на Варна започват от следващата седмица. Поради тази причина от […]

 
 

към началото