твоята гледна точка
В Аксаково се роди европейска мрежа “Отворени градове”
Автор Vnews, добавено на 18.04.2018 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Европейска мрежа “Отворени градове” създадоха в Аксаково седем общини от различни краища на Европа в рамките на международна среща „Нашата Европа“ по проект „Бъдещето на Европа – презараждане“, финансиран от Програма „Европа на гражданите“ на Европейския съюз.

Основна цел на срещата е да направи сътрудничеството с общините от други Европейски държави по-силно и по-устойчиво, чрез създадената вече мрежа от градове.

След допитване до гражданите партньорската мрежа бе кръстена „Отворени градове”. В нея влизат Аксаково, Сетубал (Португалия), Ожаров Мазовецки (Полша), Нугеду Санта Витория (Италия), Монсерат (Испания), Виктория (Румъния) и Щип (Македония). Това съобщи след първия конферентен ден ръководителят на проекта Нели Петрова от общината-домакин – Аксаково.

Общата цел на проекта е да се направи по-устойчива мрежата от градове, чрез поощряване на европейското общество за гражданско и демократично участие на местно и европейско равнище. Две са специфичните цели – да направи сътрудничеството по-силно и по-устойчиво чрез разширяване на установената мрежа от градове чрез културен обмен, споделяне на идеи и добри практики в местното самоуправление, и да насърчи гражданското участие в частичното участие на младите хора в процеса на вземане на решения на местно и европейско равнище.
„Придобиваме опита и самочувствието затова, че виждаме как се развиват другите общини. Много съм впечатлен от начина, по който се работи в Сетубал – една от водещите общини в Португалия. Това, което видяхме и в Полша, е една страна, която се развива много добре и там вече са стигнали нивото на инфраструктурата, което ние гоним през годините”, изтъкна кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов.

„Последният проект, по който работихме заедно, ни показа темите, свързани с Европейския съюз, като нашите страхове и надежди. Затова сме повече от готови да работим заедно, за да можем да споделим добри практики и знания”, отбеля общинският съветник от Сетубал Рикардо Оливейра.

„Всеки от нас е много различен. Но именно затова, като обединим нашите сили, ставаме много по-силни, благодарение на това различие между нас”, сподели Павел Канцлерц от Ожаров Мазовецки.

„Тези проекти са много полезни за местните администрации, защото така те могат да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. Големите промени започват от най-ниските нива, не от високите”, изрази мнение Франческо Мура от Нугеду Санта Витория.

„Проблемите във всички общини са различни, но в крайна сметка мисля, че опитът, който придобиваме, е изключително важен за служителите в Община Аксаково и жителите й”, каза още инж. Стоилов.
Като част от проекта „Бъдещето на Европа – презараждане“ в седемте градове партньори ще се проведат международни срещи, първата от които от 18 до 20 април в Аксаково. Като част от събитието утре там ще се състои конференция „Какво ние получихме и какво загубихме от присъединяването към ЕС“.

Следващата международна среща по проекта ще е през юни в Щип с тема „От евроскептицизма до еврооптимизма“. Последната среща ще се проведе през март 2020 година в испанския град Монсерат.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

„Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе […]

 

Тази нощ в 4.00 часа местим стрелките на часовника с един час назад заради преминаването към зимно часово време.

През март миналата […]

 

1595 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е със 123 случая повече от вчера. За последното […]

 
 

към началото