твоята гледна точка
Борислав Гуцанов: Хората бяха крепостни на земята. Не може сега да са на банките
Автор: http://vnews.bg/wp-content/uploads/2014/04/b.gucanov.jpg, добавено на 13.04.2014 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

– Г-н Гуцанов, преди ден парламентът отново не можа да събере кворум и не работи цял ден. Докога ще я карате така?

– Математиката е тази – депутатите са 120 на 120. Убеден съм, че един парламент не може да бъде математика, а трябва да прави политика. За съжаление, с вижданията на опозицията работата на Народното събрание се принизява много. Всеки от нас, след като е избран за депутат, си има своите задължения и не разбирам тези игрички на ГЕРБ. Да не говорим, че има закони, които не търпят отлагане.

– Но с поведението си ГЕРБ доказват, че управляващите зависите от “Атака”.

– Никой от никого не зависи. Нали всички депутати са избрани, за да работят за държавата, а не да правят политически игрички. И това, че остават няколко седмици до изборите, не дава основание на никого да разиграва хората. Но в крайна сметка парламентът е отражение на това, което става в обществото, за добро или за лошо.

– Провалянето на кворума се случи по време на Закона за Черноморското крайбрежие, а Мая Манолова обяви, че ГЕРБ са против поправки в него, смятате ли, че това бе умишлен бойкот от страна на опозицията?

– Не, защото точката в дневния ред по програма трябваше да е друга. Освен това сме приели вече няколко текста от новия закон. Той е от изключителна важност поради няколко причини. Първо, това е силно рестриктивен закон, много повече от приетия през 2008 г. Дори и тогава обаче приемането му бе закъсняло, защото голямата приватизация на хотелите започна 1997-1998 г. и за 10 г. станаха всички тези безумия по нашето крайбрежие. Особено по Южното Черноморие са минали границата на всичко нормално и причината е, че е нямало такъв закон.

А с настоящите промени, които БСП предлага, въвеждаме още

по-строги правила

за самата

експлоатация на

плажната ивица

Тя вече ще бъде използвана 50:50 – поравно ще има свободен достъп и за концесионера да си слага чадърите. Ограничаваме много възможностите за заведения и строежи на плажа. Например за терен от 1 дка – до 20% може да бъде вече застрояването в зона А, което са първите 100 метра от плажа. Останалата част трябва да бъде озеленяване, като 50% от това да са дървесни видове. Височината на застрояването ще е 7,5 метра, т.е. не повече от 2 етажа, а максимално разгърнатата площ е 500 кв. м.

– Отговаря ли на тези изисквания проектът “Карадере”?

– Този проект върви по съвсем друга линия. Но ако той не отговаря на законовите изисквания, лично аз като председател на регионалната комисия се ангажирам, че ще предложа да има мораториум върху проекта. Както предложих нов общ устройствен план на Царево и така спряхме безумията за парк “Странджа”, така ще го направим и за Карадере. Но ако са спазени законовите изисквания – ние сме правова държава.

– Заради Карадере ли пишете новите промени в закона?

– Не, този закон няма нищо общо с този проект. Напротив, той е силно ограничаващ. С него се защитават

дюните, които

вече няма да са

част от общото

изчисляване на

площта на плажа,

което прави този закон още по-рестриктивен.

Разбира се, трябва да се търси балансът. Защото това е основен поминък, особено за по-малките общини. Ние сме туристическа държава, хората искат да изпият едно питие на плажа, а децата им да изядат по един сладолед. Така че не бива да влизаме и в крайности.

– Преди дни парламентът реши, че няма да има наказателна лихва не само за бъдещите кредити, но и за старите такива. Може ли със задна дата да променяте условия на частни договори, ще влезе ли това в сила, или е по-скоро популистко?

– Няма нито един закон, нито едно действие на този кабинет и това мнозинство, които да са популистки. Подобно решение като приетото в закона подхожда на левицата, защото е много по-малко обвързана с едрия капитал. Държавническият начин на мислене винаги е бил характерен за БСП.

А за този закон бих направил и аналогия с историята – преди години хората са били крепостни към земята си. Не може в съвременния свят да бъдат крепостни към банките. Затова се прие този закон. Дава се възможност на хората да избират, а банките трябва да бъдат по-конкурентни.

– Няма ли да ви скочат банките за тази промяна?

– Естествено, че ще скочат. Затова

много хора не

искат БСП да

управлява –

защото е друго отношението към държавата, към икономиката, към хората. Внесе се спокойствие в държавата като цяло въпреки изключително тежката ситуация и огромния натиск от протестите.

– Как ще мотивирате хората да гласуват? Европарламентът още е далеч от реалния живот на българина и тези избори не са особено популярни.

– От тези избори зависи дали Европа ще тръгне наляво, или ще се запази статуквото. Не вярвам, че има човек, който, като се замисли каква криза тресе Европа в последните години, ще иска статуквото да остане. Затова силно се надявам хората да разберат колко е важно Европа да тръгне по друг път на развитие, да има нов икономически подем.

И второ, тези избори са важни и за кабинета “Орешарски”, за да продължат реформите. Спокойствието на правителството минава през успех на левицата за тези избори. Не считам, че някой иска Борисов да се върне на власт. Последните проучвания показват, че над 40% от хората не искат връщането на ГЕРБ в управлението.

– А каква ще бъде съдбата на правителството, ако БСП не е първа политическа сила? Отивате на предсрочни избори ли?

– Убеден съм, че ще сме първа политическа сила, затова нека не гадаем, а изчакаме 25 май. А кабинетът “Орешарски” зависи и от общия резултат на партиите, които го подкрепят.

– А каква ще бъде съдбата на Сергей Станишев, ако БСП не е първа на изборите? Ще подаде ли оставка?

– Не считам, че въобще може да се коментира съдбата на председателя на партията и президент на ПЕС. Защото конфигурацията е много по-сложна. Нека не забравяме какво направиха нашите бивши колеги от АБВ и не го ли направиха, за да помогнат на ГЕРБ и да си разрешат вътрешнопартийните интриги. Но всички тези игрички не помагат на държавата и

не считам, че

по някакъв начин

е застрашено

мястото на

г-н Станишев

– Колко евродепутати ще има БСП по ваша прогноза?

– 6 мандата е една абсолютно реалистична за БСП цифра, дай боже да бъдат и повече. Но в момента не трябва да се правят подобни наддавания.

– Какво направихте с парите, които държавата ви изплати, след като я осъдихте?

– Част от средствата ще бъдат дадени на ученици, за да имат възможност да участват в регатата “Тол Шипс” като стажанти на кораба “Калиакра” за един месец. Знаете, че преди 4 г. направих всичко възможно тази регата да дойде в България, това е най-голямото морско събитие в света. И много се радвам, че Варна за втори път ще е домакин на това невероятно събитие – между 30 април и 3 май у нас ще бъдат събрани най-големите ветроходни кораби в света.

CV

Роден на 17 юни 1967 г. във Варна

Завършил е Висшето военноморско училище във Варна. Инженер по професия

Член на Изпълнителното бюро на БСП

Четири мандата бе общински съветник във Варна, като два от тях е и председател на местния парламент

Председател на комисията по регионална политика в Народното събрание

Интервю на Лиляна Клисурова, в. 24 часаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е най-големият летен празник – Илинден. От древни времена хората вярват, че на този ден времето се обръща към зимата. Свети Илия намята кожуха си и започват есенните ветрове.

Морските хора […]

 

Времето се обръща. Нова опасност застига страната. Едновременно ще има места с екстремни жеги, но и области с порои, бури и […]

 

 

Пореден слънчев и горещ ден се очаква днес. Температурите следобед отново ще са във високия летен диапазон между 37 и 42 […]

 
 

към началото