твоята гледна точка
Бум на рака на кожата, 4 солариума – 15% по-голям риск
Автор Vnews, добавено на 13.04.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

ум на рак на кожата регистрират онколозите у нас. Пет пъти са се  увеличили случаите на малигнен меланом за последните 50 г. Това показват данните на Националния раков регистър, съобщи доц. Красимир Киров, онкодерматолог в Специализираната болница по онкология в София, по време на семинар вчера. За разлика от 1965 г., когато тази диагноза е поставена на 98 човека, през 2011 г. със злокачествения кожен тумор са били открити 479 човека, от тях 130 са починали. В същото време смъртността от него в нашата страна нараства с 3% всяка година, като към момента достига нивата 35-38 на сто. Доц. Киров определи тази тенденция като изключително обезпокояваща и посочи, че в страни, където заболяването е много разпространено, тя е намалена рязко в последната година.

Само за две десетилетия в Австралия броят на хората, които умират от малигнен меланом, е спаднала на 12%,  а в САЩ – с 12,8 на сто.  Късното откриване на заболяването, обикновено в напреднал, трети стадий, е в основата на мрачната картина в нашата страна, посочи доц. Красимир Киров.

В развитите страни в Европа и света те се откриват обикновено в първи и втори стадийкогато лечението е успешно, подчерта специалистът. Той обясни тези разлики с ниската здравна култура у нас, нежеланието на българина на ходи на профилактични прегледи дори когато те се осигуряват безплатно от здравната каса или са чрез скринингови изследвания, безотговорното им поведение към личната хигиена и дори нежеланието навреме да се търси лекарска консултация, когато има съмнение за онкологичен проблем. Доц. Киров обясни, че повечето пациенти при него и колегите му са хора, които идват в последния момент, когато и най-модерната медицина трудно може да се справи с болестта.

Все още сме далеч от добрите практики за превенция в САЩ и Австралия, където учениците имат часове по здравна култура, по време на които ги обучават как да се предпазват от слънцето, какви дрехи да носят и по кое време да не играят на открито. Макар и бавно обаче и в България си пробива път тенденцията в публичното пространство да намира място повече информация за вредата от солариумите и пристрастеността към тях, каза доц. Киров.

4 посещения на солариум вдигат риска с 15%

Солариумите са особено опасни за развиване на рак на кожата. Посещаването им дори само 4 пъти годишно повишава риска от заболяването с 15%, съобщиха учени. По-чувствителни към излагането на UV лъчите са хората с по-светли кожи, наличието на много бенки по тялото и наследствената обремененост. Опасността е по-голяма за децата и младите хора до 23-25 години, отколкото за по-възрастните, предупредиха още лекарите.Понякога е трудно да се направи разлика между бенката и раковите образувания. Всяка промяна в размера, формата и цвета й е сигнал, че тя може да се изроди в меланом, предупреди доц. Киров. По думите му, ако ракът на кожата не се лекува, той може да засегне черния и белите дробове, костите и мозъка. Търсете навреме консултация от специалист, ако забележите промени по кожата си, ако имате бенки, които нарастват с повече от 6 мм, променят границите, формата или цвета си, задебеляват или стават по-изпъкнали, посъветва проф. Жанет Грудева, онколог в Университетската болница “Свети Георги” в Пловдив. В горещините, когато слънцето е силно, да се ползват тъмни очила, а дрехите да са светли и широки, каза още тя.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ […]

 
 

към началото