твоята гледна точка
Пазарите преглътнаха конфликта Запад – Русия
Автор: Standartnews.com, добавено на 06.04.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Изминалата седмица бе добра за капиталовите пазари, които си отдъхнаха от намаляването на напрежението и притесненията покрай противопоставянето Запад – Русия заради анексирането на Крим. Индексите в САЩ регистрираха нови исторически максимуми, докато тези в Европа се доближават до най-високите си нива. Индексът S&P 500 е много близо до 1500-те пункта, докато Dow Jones Industrial Average е на път да премина 16 700 пункта. Спокойна остана търговията при златото, среброто и петрола, които се търгуваха без големи изменения през седмицата.
Валутните пазари реагираха силно на изказването на председателя на Европейската централна банка Марио Драги относно готовността на институцията да предприеме активни мерки по предотвратяване на спада на инфлационните темпове. Последните данни за инфлацията в еврозоната показват, че цените през март нарастват с 0,5% спрямо март 2013 г, което е много под целевото ниво от 2% годишна инфлация, с което се чувства комфортно ЕЦБ. Едно от най-опасните явления за съвременните икономики, в които нивата на частния дълг традиционно са високи, е дефлацията. Тя прави кредитите по-трудни за обслужване и, ако не бъде овладяна, води до корпоративни и частни фалити и срив в цената на активите, както и до силно влошаване на макроикономическите показатели.
Драги намекна, че ЕЦБ може да започне програми по изкупуване на активи от банките. Целта е така да влее ликвидност във финансовата система на еврозоната, която евентуално да се трансформира в кредити. С тях пък да се задвижи съвкупното търсене. В резултат еврото поевтиня спрямо щатския долар през седмицата с повече от 1%, като последно се търгуваше около 1,37 долара за евро. Паундът също поевтиня спрямо американския долар, както и новозеландският долар и японската йена.
Американският долар и акциите бяха подкрепени и от добрите икономически данни за САЩ. Американската икономика продължава да се развива възходящо. За това говорят данните за неселскостопанската заетост. През март компаниите са наели 192 хиляди служители, а данните за февруари бяха ревизирани нагоре, от 175 на 197 хиляди новонаети.
На Българска фондова борса властваше ентусиазмът. SOFIX поскъпна с над 3% за седмицата, като тества максимумите от началото на март, постигнати преди кризата в Крим. Търговията на БФБ се активизира – и като изтъргувани обеми, и като брой сделки.
От друга страна, удължаването на срока за първичното публично предлагане на акциите на футболния клуб ЦСКА намали броя на желаещите да закупят от ценните книжа. По стара традиция инвеститорите вероятно ще изчакат последния възможен момент за закупуване на акциите. Предлагането на акциите на ЦСКА ще продължи до 19 май 2014 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото