твоята гледна точка
10 млн. повече ще ни струва евровота на 25-и май
Автор Vnews, добавено на 05.04.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

С 10 милиона по-скъпи ще са предстоящите на 25 май европейски избори в сравнение с предходните през 2009 г. Това показва план-сметката на правителството за разходите по вота, публикувана в „Държавен вестник“ вчера. Предвидените средства за вота са почти 24 млн. лв., което ги прави вторите по разточителност след президентските и местни през 2011 г., които бяха „2 в 1“ и глътнаха 35 млн. лв. Преди пет години изборите за ЕП са стрували 14 млн. лв. Последните предсрочни парламентарни избори също бяха по-евтини – 21 млн. лв., въпреки по-сложната организация на вота.

Задължителните медийни пакети за извънпарламентарните партии на стойност от 40 000 лв., въведени с новия Изборния кодекс (ИК), ще оскъпят вота с 2 млн. лв., сочат разчетите. Според новите изборни правила се увеличават и средствата за възнаграждение за избирателните комисии – членовете им вече ще получават възнаграждение за два дни, а не за един, както беше досега. В резултат и разходите за провеждането на изборите се увеличават с 1.85 млн. лева. Това е и най-голямото перо в план-сметката за изборите. Заплатите и осигуровките на членовете на районните и секционните избирателни комисии ще глътнат 8 млн. лв. Преди 5 години за същото перо са били заделени 4 млн. лв. Още 1 милион ще струват възнагражденията на членовете на ЦИК.

За логистично осигуряване на изборния процес от администрацията на Министерския съвет, областните и общинските администрации са заделени 3 млн. 550 хил. лв. Охраната на изборите от МВР ще струва 3 млн. лв., колкото и преди пет години. Обработката на данните от гласуването и издаването на бюлетина с резултатите ще струват 2.2 млн. лв. За отпечатване на хартиените бюлетини, в т.ч. таксата за финансов контрол, ще отидат 1 млн. 250 хил. лв.

700 хиляди лева са заделени за организацията на вота в чужбина. Същата сума ще бъде преведена на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) за изготвяне на изборните списъци.

Доставката на устройствата за машинно гласуване, програмното им осигуряване, съхранението и техническата поддръжка ще струва скромните 180 хил. лв.

Останалите средства от общата сума са за материално-техническо осигуряване на дейността на ЦИК, за провеждането на разяснителна кампания (350 000), за разходи на БНТ (270 000), БНР (200 000) и БТА (180 000) и др.

Сметката за евровота надхвърля с няколко милиона прогнозите на премиера и финансовия министър. Преди месец Пламен Орешарски твърдеше, че приблизителната стойност ще е 20 млн. лв. Изчисленията на Петър Чобанов пък ги изкарваха 22 млн. лв.
С 350-те хиляди лева за разяснителна кампания, освен традиционните клипове, с които се разказва на избирателите къде и как да гласуват, за този вот ще бъдат изработени 7-8 кратки „визуални съобщения“. Чрез тях членове на ЦИК ще разясняват права, наближаващи крайни срокове и т.н. Прогнозната цена за всяко от съобщенията е 2620 лв. Първото филмче е предназначено за чуждите граждани, които живеят постоянно в България и искат да гласуват на евроизборите. В него ще се съобщава, че до 14 април те трябва да подадат заявления, за да бъдат дописани в избирателните списъци.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Близо 2 млн. лева без ДДС са инвестициите в нова техника за нуждите на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. В […]

 
Властта

Изказване на депутатка от „Продължаваме промяната” вбеси лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Правейки изказването си пред актива в Ловеч, Борисов се […]

 
Здраве и красота

С названието „целулит“ определяме натрупванията от мазнини, които се образуват при притискане на съединителната тъкан под кожата ви. Той често се […]

 
Жълто

Съветът за електронни медии (СЕМ) е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради „дискриминационно съдържание по признак „възраст“ в „Ергенът“.

До […]

 
 

към началото