Козунаци менте, които са на половин цена, вече заливат пазара за Великден, предупредиха хлебопроизводители.
В по-евтините продукти няма мляко, захар и яйца, каквито са задължителни за традиционния сладкиш. Оригиналните съставки са сменени с козуначен микс, който се внася от Румъния или Гърция. В него има единствено оцветители, подсладители и консерванти, които просто се смесват с вода, за да се получи нещо подобно на оригиналното тесто за козунак. Според хлебопекарите ментето не е опасно за здравето, но вкусът му няма нищо общо с този на българския козунак.
„Истинският продукт се познава по това, че има голям обем и леко тегло. Друго, което трябва да се гледа, е срокът на годност. Той не трябва да е повече от 7 до 9 дни. Ако видите срок на годност повече от месец, значи козунакът е направен от полуфабрикати и е пълен с консерванти”, обясни пред „Монитор” председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева. Нейни колеги поясниха, че в производството на тези ментета няма нищо нелегално, тъй като от две години козунакът попадал в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания.
В търговската мрежа вече има козунаци, въпреки че до Великден остават две седмици. Ако продуктите са истински, до празника би трябва да са с изтекъл срок на годност.
Споделете текущата публикация: