твоята гледна точка
Няма да доплащаме за лечение по здравна каса
Автор Vnews, добавено на 04.04.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Пациентите няма да доплащат и лев за лечение, което покрива здравната каса. Забраната ще бъде записана в рамковия договор за следващата година. Обещанието е на здравния министър д-р Таня Андреева пред в. „Труд„.

В момента болници искат под различна форма доплащания от пациенти за дейности, които са финансирани от здравния ни фонд.

Промяната обаче няма да засегне доплащането на медицински изделия, които не се покриват от касата – някои стентове, протези, всички лещи.

Андреева оповести пред „Труд“ пакет от мерки, които трябва да въведат ред в системата. Предвижда се право на безплатен лекар да има само този, който е платил всичките си здравни вноски не само за три години назад, както е в момента, а от 2000 г. досега (ако е имал средства да го направи).

Всяка болница, която има договор със здравната каса, ще предлага комплексност на медицинските услуги и няма да има право да иска доплащане от пациента за дейности, покривани от фонда.

В момента болници искат под различна форма доплащания от пациенти за дейности, които са финансирани от здравния ни фонд. Например под формулировката „Пакет допълнително поискани услуги“ болни в столично лечебно заведение плащат за разговор с шефа на хирургичното отделение или с анестезиолога. Подобни консултации обаче са задължителни, за да бъде изплатена АГ или хирургична пътека, казаха от НЗОК.

Най-много са доплащанията при раждане. За да вземат поне 1300 лв., каквато е масовата тарифа в София, на родилките се предлагат какви ли не консултации. А за идване на бебето на бял свят – дали нормално или чрез секцио, НЗОК плаща по 580 лв.
Доплаща се и за противоепидемични мерки при терапевтични или педиатрични процедури, а те са задължителни за всички пациенти, стъпили в болница. „Да не говорим, че медицински центрове искат от болни да плащат за избор на екип, а той е разрешен само за болниците“, посочи пък д-р Мими Виткова, шеф на сдружението на лицензираните доброволни фондове, които от м. г. са застрахователи.

За да се спре доплащането, д-р Андреева обеща засилен контрол и постоянни проверките. „Скоро ще оповестим отчет на „Медицинския одит“, посочващ лечебни заведения, които за една и съща дейност имат двоен източник на финансиране – т.е. НЗОК и джоба на болния. Всъщност всички знаем кои са… Време е да ги назовем“, посочи д-р Андреева.

Според новите правила, ако искат договор с НЗОК, лечебните заведения задължително трябва да извършват спешни дейности. „Не може да се връщат пациенти и да се прехвърлят от една болница на друга! Не може и едни лечебни заведения да си избират за кои пътеки да сключват договор, а други – не. Трябва да има нормална конкурентна среда, затова всички те ще бъдат поставени при равни условия. Който не отговаря, да си търси други механизми на финансиране“, посочи Андреева. Тя готви и преструктуриране на болничната помощ, както и по-различно управление на лечебните заведения.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Цените на двата основни сорта петрол продължават да се увеличават. Наблюдателите на пазара обясняват този ръст с нарасналото търсене на горива […]

 
Властта

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров допусна, че нов пик на заразените с коронавируса в България може да има още през […]

 
Здраве и красота

Делта вариантът на COVID-19, произлизащ от Индия, е с около 60% по-заразен от британския вариант, познат като „Алфа“. Това обясни вирусологът […]

 
Жълто

Галена, Дара и Любо Киров сменят в треньорските кресла Камелия, Михаела Филева и Владимир Ампов-Графа в новия сезон на „Гласът на България“, […]

 
 

към началото