твоята гледна точка
Барозу хвали Каварна
Автор Vnews, добавено на 04.04.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу даде днес Каварна като един от положителните примери в Европейския съюз за приобщаването на ромите, наред с Берлин (Германия), Монтрьо (Франция), Крайова (Румъния) и Сомбор (Сърбия).

Барозу говори на среща, посветена на приобщаването на най-многобройното малцинство в ЕС. Той посочи, че обществата са силни, само когато се грижат за най-уязвимите. „Отчитаме напредък в националните политики по този въпрос, наблюдаваме предприетите мерки за приобщаване на ромите“, добави председателят на Еврокомисията.

Той отбеляза, че поне 80 милиарда евро от бюджета на ЕС до 2020 г. ще бъдат насочени за развитието на човешкия капитал, осигуряването на работни места и социално включване чрез Европейския обществен фонд. От тези средства поне 20 на сто следва да бъдат насочени към борба с общественото изключване и бедността.

„Неприемливо е, че много роми живеят в такава бедност и че децата им често биват изпращани в училища за бавноразвиващи се“, заяви Барозу. „Неприемлива е дискриминацията в болниците и училищата, неприемливи са изявленията срещу това малцинство,“ добави той. Трябва да се борим с предразсъдъците, допълни председателят на Еврокомисията.

В своето изказване вицепремиерът Зинаида Златанова, която представляваше България, посочи: „Българските власти осъществяват непрекъснат мониторинг на изпълнението на политиките и на постигнатите резултати, свързани с разходването на европейски средства за интегриране на ромските общности“.

Вицепремиерът Златанова подчерта, че в изработването на общинските планове за периода 2014-2020 г. е заложено, както включването на конкретни мерки и финансов ресурс, така също и измерването на резултатите от тях. „Към настоящия момент специално за общинските планове се разработва Формуляр за самооценка. Измерването на резултатите е изключително сложен и труден процес, който ще продължи години във времето. По тази причина сме предвидили по една от оперативните програми изграждането на Система за мониторинг и контрол за изпълненията“, посочи още Златанова.

Тя изтъкна, че само от началото на 2014 година с национални средства са подкрепени проекти на 10 неправителствени организации от сектора.

Като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерския съвет, Зинаида Златанова изрази подкрепа за усилията на еврокомисаря по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг за засилване интегрирането на ромите и превръщането на равноправието в дългосрочен приоритет на Европейския съюз.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

А преди 9-и клас ще има национални входни равнища по български, математика и природни науки
Задачите във външното оценяване за 10-и клас ще бъдат променени още от 2024 […]

 

Нов анализ на учените от Climate Central показва какво ще се случи със света, ако глобалната температура продължи да се покачва. […]

 
 

към началото