твоята гледна точка
Таванът на лихвите по кредитите оцелява поне едно лято
Автор Vnews, добавено на 03.04.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Приетият изненадващо на второ четене в парламента таван за годишния процент на разходите по потребителските кредити, който ще удари фирмите за бързо кредитиране, ще оцелее поне едно лято. Има твърдо съгласие в групата на БСП текстът да не се подлага на ново гласуване въпреки първоначалните коментари, че той ще бъде отменен. Не са изключени и още изненади при гласуването на последния останал текст от проектозакона за потребителските кредити, от който ще се разбере дали новите правила ще важат и за вече сключени договори.

Това се разбра от коментари в парламента по отложения за тази седмица проектозакон за потребителските кредити. Противно на очакванията, точката бе включена на задна позиция в дневния ред на парламента и до гласуване не се стигна.

Както „Сега“ писа, парламентът прие таванът на годишния процент на разходите по потребителските кредити да не надхвърля 50.1%. Над този таван работят огромна част от фирмите за бързо кредитиране. В банковия сектор подобни високи лихви няма. В петък след приемането на отхвърлената на ниво бюджетна комисия норма вносителите от БСП и ДПС коментираха, че текстът ще бъде повторно гласуван и отменен.

„Имаме категорична позиция текстът да се запази“, коментираха депутати от левицата. И вчера обаче съвносителят на законопроекта Румен Гечев от БСП определи тавана като вреден за пазара на бързи кредити. „Възможно е наесен тези текстове да се преразгледат“, коментира Гечев. По БНТ той се впусна в критики на ограниченията и дори обяви, че те няма да работят, защото фирмите за бързо кредитиране веднага щели да измислят нови такси. Ограничението обаче работи и в тази посока – годишният процент на разходите включва и таксите, искани от фирмите.

В парламента се прави опит за коалиция и по друг ключов текст – дали и доколко новите правила за потребителските кредити да важат за вече сключени договори. Само преди седмица самият Румен Гечев обяви, че ще мисли до последно дали нововъведената забрана за неустойки при предсрочно погасени кредити да не важи и за старите договори. Гечев вече е на мнение, че това е противоконституционно. Хаосът по тази тема е голям. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев първо бе предложил текстовете на закона да важат само за нови договори, после поиска това предложение да отпадне, а накрая оттегли предложението за отпадане. Депутатите цитират юридически становища по темата без никаква конкретика. Обикновено подобно оспорване стъпва на гарантираната от конституцията законова защита за инвестициите и свободната стопанска инициатива, както и на правовия характер на държавата. В същия този член обаче конституцията гарантира и защита на потребителите./СегаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото