Тиквата е наричана още „сладък зеленчук“. Има богато съдържание на фибри, витамини и минерали. Всички тези хранителни вещества носят много ползи за здравето. А ето и някои от тях…
1. Подобрява храносмилането
Според Училището за обществено здраве в Харвард организмът има нужда най-малко от 20 – 35 г фибри ежедневно, за да се поддържа доброто здраве на храносмилателната система, както и да се усвоят всички хранителни вещества от изконсумираната храна. Тиквата е богат източник на фибри и може да удовлетвори тези потребности на организма.
2. Подобрява зрението
Подобно на морковите, тиквата е един от отличниците сред храните по отношение на допринасяне за здравето на очите. Порция от 100 г осигурява на организма 170% от ежедневните му нужди от витамин А. Съдържа също така каротеноиди като лутеин и зеаксантин, които помагат за предотвратяване на макулната дегенерация – състояние, което засяга зрението и се развива с възрастта.
3. Топи килограми
Тиквата е с много ниско калорийно съдържание. 100 г съдържат едва 26 калории. В допълнение – фибрите в нея оставят усещането за ситост, без да добавят сантиметри към талията. Зеленчукът също така хидратира организма, тъй като 90% от съдържанието му е вода.
4. Подобрява имунитета
Тиквата е с изключително богато съдържание на витамините А, Е и C и желязо, които подсилват имунната система. Така организмът може да устоява на повечето инфекции и болести, които го „атакуват.“
5. Намалява риска от сърдечни заболявания
Те се дължат на запушване на артериите, заради „лошия“ холестерол, а фибрите изчистват тези блокажи и предотвратяват сърдечните заболявания. Тяхното развитие се свързва и с ниските нива на каротеноиди, а консумацията на тиква ги поддържа високи.
Споделете текущата публикация:
Коментирай