твоята гледна точка
Краставицата – задължителна през пролетта и лятото
Автор Vnews, добавено на 02.04.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Изненадващо, но краставицата е култивирана за първи път в Индия и то преди 3000 години. Има една популярна легенда, че зеленчукът е пренесен в Европа от Александър Македонски и войските му.

Краставиците са били изключително ценени и силно разпространени сред древните цивилизации на Египет, Гърция, Рим.

За вкуса и здравословните привилегии на краставиците сме ви информирали вече. Но и древните са го знаели също. Както и благотворното действие на зеленчука върху кожата. Маски с краставица си правим и до днес.

Луи XIV пък е виновникът за старта на отглеждането на краставици в оранжерийини условия. В САЩ зеленчукът е пренесен от ранните колонизатори. И така малко по малко краставиците били разпространени из целия свят.

Краставиците са богати на лутеин, който е главният зашитник срещу свободните радикали, които пък са виновни за стареенето.

Редвната им употреба помага и срещу констипация (запек).

1. Краставиците са сочни растения, като съдържат 95-97% вода (в останалите проценти има: азотно съединение, целулоза и органични киселини, както и етерични масла, витамини В, A, C, PP, E, H, минерали и микроелементи). Водата в тях не е проста, а структурирана, или както я наричат натуропатите – „жива“. Ефектът на структурираната вода е удивителен – той допринася за оптимизиране на всички системи и структури на тялото. Това се дължи на факта, че в нея са разтворени минерални соли, които въпреки че са малко, съотношението им е достатъчно добре така, че краставицата да е напълно „надарена“ със способността да има регулиращо въздействие срямо дейността на сърцето, черния дроб и бъбреците.
2. Съставът на минерали в зеленчука включва: калий, калций, магнезий, фосфор, натрий, желязо и т.н. Той е с високо съдържание на калий (141 мг/100 г), което помага за нормализирането на кръвното налягане и отвеждането на водата от организма.
3. Учените са открили в краставицата вид йод, който има по-лесно смилаема форма. Мнозина са наблюдавали, че тези, които ядат много от свежия зеленчук, не страдат от заболявания на щитовидната жлеза.
4. Високото съдържание на калий, силиций и сяра превръща краставиците в „необходима превантивна мярка“ за поддържане на здрава кожа, коса и зъби. Ако се храните дневно с 0.5 кг пресни краставици, подобрявате растежа на косата и състоянието на ноктите.
5. В краставиците се съдържа и тартронова киселина, която инхибира превръщането на въглехидратите в мазнини. Редовното похапване на краставици може да се превърне в идеално средство за контрол на наднорменото тегло. Затова съветват веднъж седмично да си правим пречистващи дни, през които да изяждаме 1,5-2 кг краставици. Те подпомагат и по-доброто храносмилане.
6. Краставиците са много добро средство за предотвратяване и лечение на ацидозата и за нормализиране на киселинно-алкалния баланс в организма.
7. Сокът от зеленчука също има диуретични свойства, очиства организма, подпомага отстраняването на песъчинките в бъбреците. Ежедневната му консумация съдийства да се разтварят жлъчните камъни в жлъчните пътища. През нощта можете да пиете до 1 литър сок от краставица, а наведнъж- не повече от 100 мл.
8. Краставичният сок е отлично средство за борба с продължителната кашлица, облекчава симптомите на пациенти с туберкулоза, успокоява нервната система и има противовъзпалителни и аналгетични свойства.
9. Сокът от краставица се смесва с ябълков и доматен сок (в съотношение 1:1:1) и се добавя скилидки чесън. Коктейлът подобрява състоянието на кръвта.
10. Лечебни свойства имат дори семената от краставицата, които извеждат излишния холестерол от организма.
11. В миналото краставиците са били отглеждани в големи количества около манастирите, тъй като е известно, че семената им понижават половата възбудимост .
12. Преди всичко краставицата е чудесен козметичен продукт, който може да се използва за лечение на възпалението на кожата, акнето, против лунички и за избелване.

Само горчивите краставици влияят за намаляване на теглото
Това е заключението, направено от изследователи от Германия. Проучванията им показват, че за загубата на тегло допринасят горчивите краставици. Този ефект се получава, защото съдържат сапонини. В крайна сметка при експерименти с лабораторни мишки за пет седмици само диетата с горчиви краставици повлияла за понижаване на теглото. Освен това благодарение на липидите, които се съдържат в зеленчука, при гризачите било намалено и нивото на кръвната захар.
Знаете ли, че краставиците са един от малкото зеленчуци, които ядем незрял? Дори името му на гръцки – „aguros“/ „агурос“, означава „незрели“. Зеленчукът е родом от Индия, където се култивира в продължение на хиляди години преди Христа. Той е бил отглеждан и в древен Египет, и в Гърция. Стенописи изобразяващи лозя от краставици са украсявали стените на храмовете. Дивите краставици представляват тропически лоза, която расте в горите, а в Европа този зеленчук се е появил благодарение на британците, които пренасят краставиците от Антилските острови.

Какво още прави полезни краставиците.

Състав на 100 грама краставица

калории 16

общо мазнини 0,1 г

холестерол 0 мг

натрий 2 мг

калий 147 мг

общо въглехидрати 3,6 г

диетични фибри 0,5 г

захари 1,7 г

протеин 0,6 г

витамини А, С, D, В-6, В-12

елементи – магнезий, калций, желязо.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

 

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери Николай Денков и Мария Габриел. Ден след като бившата еврокомисарка […]

 

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено […]

 

Радев даде мандата с предупреждение, че вече е дискредитиран и е по-добре Денков сам да се откаже
Само Народното събрание […]

 
 
Още от Здраве и красота
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото