твоята гледна точка
Подарете си „Оберон“
Автор Vnews, добавено на 01.04.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Трио “Оберон” от Германия открива ново пространство за своите музикални откровения във Варна. Творби на Карл Филип Емануил Бах, Менделсон-Бартолди и Морис Равел ще прозвучат в живописното подпокривно пространство на Градската галерия – неоготическа сграда от 1886 г. Това ще се случи на 1 април от 18 ч. в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2014. Концертът се осъществява със съдействието на Гьоте институт София. Фестивалът се организира от музикална агенция „Елит мюзик“ и фондация „Елит – ЛИК“ в партньорство с „Кантус Фирмус“ и Община Варна и е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019.

 

Немското трио е известно с вкуса си към неочаквани концертни пространства. “Несъмнено винаги се радваме на зала, която се е доказала като добра за камерно музициране. Така че сме много любопитни и сме изпълнени с радостно очакване към това, което ни предстои във Варна”, казва пианистът Йонатан Анер от “Оберон”. Според него мнозина зрители, които не познават класическата музика, биха се докоснали до нея и биха я изживели дълбоко извън традиционните концертни зали.

 

Най-необичайното място, където музикантите са свирили, е аскетична зала в колеж в град Гоа в Индия, където концертът се е случил с едно “оскъдно” пиано в претъпкано с въодушевени млади хора пространство.

Трио “Оберон” е създадено през 2006 г. и носи името на краля на феите от Шекспировата пиеса “Сън в лятна нощ”. В състава му влизат цигуларката Хеня Землер, която свири на уникална цигулка Страдивариус от 1723 г., българската виолончелистка Антоанета Емануилова и пианистът Йонатан Анер, професор по камерна музика в музикалната акдемия Ханс Айслер в Берлин.

Репертоарът на ансамбъла обхваща широк стилов спектър – от малко познати творби като клавирните триа на Карл Филип Емануел Бах и ранните триа на Йозеф Хайдн, през класическите и романтични шедьоври до композиции от съвременни автори. След концерта във Варна музикантите от трио “Оберон” ще се готвят за премиерното изпълнение на поръчкова творба, свързана с Шекспировия шедьовър „Сън в лятна нощ“, писана специално за тях, а после заедно с кларинетистката Шърли Брил ще работят по „Квартет за края на времето“ от Оливие Месиен.

11-то издание на Европейския музикален фестивал се провежда със съдействието на строителна компания „Комфорт“ ООД, Grand Mall, „Експрес Гаранцион“ и „Акватек“, недвижими имоти „Логос“, медицински център „Надежда“, хотел „Капитол“, хотел „Аква“ и с партньорската подкрепа на ТПМЦ Варна и Гьоте институт. Медийни партньори на фестивала са Радио Варна, радио N Joy, списание „Програмата“, информационните сайтове moreto.net и ida.bg.

Билетите за концертите от Европейския музикален фестивал са на цени от 10 до 40 лв. и могат да се купят от касите на Държавна опера – Варна. Цената на билетите за концерта на трио „Оберон“ е от 10 до 15 лв. За информация – тел. 052 390 801052 390 801.Подробности за програмата на концертите и изпълнителите можете да откриете ТУК.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 

към началото