твоята гледна точка
Таван спира лихвите но бързите кредити
Автор Vnews, добавено на 29.03.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Таксите за усвояване и управление на потребителски кредит отпадат. Това стана ясно след като депутатите приеха на второ четене текстовете от законопроекта за изменение на Закона за потребителския кредит. Въвежда се и 50% таван на лихвите по кредитите на годишна база. Промените ще засегнат най-вече фирмите за т.нар. „бързи кредити“, защото банките нямат толкова високи лихви.

Предложението за промените беше внесено от група народни представители, водени от председателя на Бюджетната комисия Йордан Цонев. По време на днешното парламентарно заседание стана ясно обаче, че се запазва таксата за одобряване на заемите.

Депутатите решиха също, че кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие, а видът, размерът и действието, за което се събират таксите и комисионните, трябва да бъдат ясно и точно определени в договора за потребителски кредит.

От опозицията бяха предложили да отпадне и таксата за одобряване на кредита, но идеята на народния представител Данаил Кирилов беше отхвърлена.

Вносителят на законопроекта Йордан Цонев призна, че има възможност при отпадането на едни такси да бъдат въведени други, но отбеляза, че в банковия сектор има „жестока конкуренция”, а банките са повече от 30.

„Разчитаме на пазара. Опитваме се да сложим ограничения за неприсъщи такси – като такса усвояване или управление на кредита, което е специфична банкова дейност. Основната цел е да има яснота и равнопоставеност между кредитора и кредитополучателя. По отношение на оскъпяване или намаляване на кредитите – това е въпрос на пазара”, обясни Цонев, цитиран от „Фокус”.

Парламентът реши още договорът за потребителския кредит да се сключва в писмена форма, по ясен и разбираем начин, а всички негови елементи да са с еднакъв по вид, формат и размер шрифт, който да е не по-малък от 12. Документът трябва да е в два екземпляра, по един за всяка от страните.

Едностранна промяна на общия разход по кредита за потребителя се допуска, когато са налице едновременно следните условия: в договора за кредит изрично е предвидена възможност за увеличаване и за намаляване на общия разход по кредита, а обстоятелствата, приложими към промяната на общия разход по кредита са описани в него, обективно са обосновани и не зависят от волята на кредитора.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Подготвят промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари
Ще докладват на Агенцията по вписванията кой е действителният собственик на фирми

Пет години без да упражняват занаята след фалит

Адвокатската тайна реално ще […]

 

До 150 лв. ще струва еднодневен плаж през това лято в Приморско, показва заповед за отдаване под наем на ивицата “Младост […]

 

В бъдеще подобно явление има шанс да предизвика интернет апокалипсис

Масивна коронална дупка на повърхността на Слънцето отприщи ветрове към Земята със скорост […]

 
 

към началото