твоята гледна точка
Кметът Портних: Без коли в Салтанат!
Автор: Морето.нет, добавено на 28.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Автомобили нямат право да влизат в местност „Салтанат“ и това се потвърждава с решение на Административен съд от 21 – ви март, заяви пред медии кметът на града Иван Портних.

Той представи постановлението на съдебната институция по повод „лансираните тези в последно време и призивите на областния управител да се жалят в прокуратури и съдилища актовете, които се издават от контролните органи по отношение на колите, които се движат в Приморски парк“.

Припомняме, че миналия петък губернаторът Иван Великов коментира, че местността не е част от парк и движението на автомобили по пътищата в нея е разрешено. Наредбата за обществения ред предвижда санкции само за движение и паркиране върху зелени площи, заяви тогава той. Областният призова прокуратурата да си свърши работата, защото общината не спазва съдебни постановления, според които движението на коли трябва да става свободно и да бъдат премахнати ограничителните знаци.

Във връзка с това днес кметът представи последното съдебно решение по казуса. „Видно от представените доказателства територията на местност „Салтанат“ е част от територията на Приморски парк с начин на трайно ползване „Обществен селищен парк – градина“. Установява се, че по приетия ОУП на Община Варна територията е устройствена категория „Територия за озеленяване“ и е обозначена с индекс ЗП – устройствена зона на градски паркове и градини.“, гласи част от текста. В допълнение се посочва, че на това основание територията на местността и алейната й мрежа попадат под забраната на член от Наредбата за обществен ред, според който движението и паркирането на МПС в паркове, алеи, детски площадки, зелени площи и пешеходни зони е забранено.

Като потвърждение за това, че общината не върши нищо незаконно, кметът каза още, че има редица разгледани обжалвания в съда на направени актове за закононарушение, които съдът абсолютно потвърждава със същите доводи.

Портних посочи още, че губернаторът влиза в противоречие със свои действия от предходни години, когато бе част от екипа на бившия кмет Кирил Йорданов като шеф на правната дирекция.

По онова време през 2012 година Великов е слагал подписа си под заповеди, в които районът около КПП „Делфинариум“ е определян като част от Приморски парк. Това стана ясно от документи, които Портних представи пред медиите.

„Не знам как един човек години наред е подписвал един текст с определено съдържание и след осем месеца твърди коренно обратното. Внушенията в обществеността и това нагнетяване на напрежение между хората е крайно неправилна и погрешна стратегия и политика. “, заяви кметът.

„Тези заповеди, които областният е подписвал като директор на правната дирекция, са били подписани със същия текст, с който ги подписвам и аз, но без да са спазени процедурите тогава. За тях е било ясно, че ще паднат в съда. Този път спазихме процедурите и явно, че устойчивостта на актовете, които сме направили, е доста по–висока.“, коментира Портних.

Още миналата година общината призова всички, които са собственици в Морската градина, да дойдат и да се търси вариант за решаване на индивидуалните им казуси. До този момент никой не е дошъл с подобна молба, посочи кметът. Той допълни, че към момента е изпълнено разпореждането на ВАС и ограничителните знаци са премахнати.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и […]

 

Времето днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите […]

 

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото