твоята гледна точка
Гуцанов: Законът за Черноморието слага край на безумията
Автор Vnews, добавено на 26.03.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

С промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ще се сложи край на всякакви възможности за презастрояване, спекулации и безумия. Това заяви народният представител от КБ и председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Борислав Гуцанов пред бТВ.

По думите му през 2008 г. се приема Законът за устройството на Черноморското крайбрежие в първия му вид. От 1996 обаче до този момент се е стигнало до проблем с безумното презастрояване, особено на Южното Черноморие. „Защо до този момент няма приет такъв закон“, попита Гуцанов.
„Законът, който предлагам, ще сложи последната точка по тези възможности и мераци на един или втори инвеститор“, категоричен бе председателят на регионалната комисия.

Той подчерта, че това не означава, че не трябва да има каквото и да било строителство по Черноморието, тъй като един от големите приходи за държавата е туризмът. На въпрос какво ще стане с тези проекти, които имат разрешения, но не са реализирани до момента поради различни причини, Гуцанов отговори, че от тук нататък трудно ще може да се получи това, защото този период е приключил. Като пример той даде „Странджа“. „Радвам се, че НС, въпреки че не е страна по въпроса спря действието на общия устройствен план и министър Терзиева взе възможно най-правилното решение – докато няма екологична оценка, никой да не може да строи“, каза още той.
Депътатът каза, че следващата стъпка, направена преди няколко дена, е да има и борд от заинтересовани организации. „Това е пътят по който трябва да се върви – промени в закона и драконовски мерки, но не и спиране на възможностите за развитие на туризма“, коментира депутатът.
Категорично няма да има осъществяване на „Карадере“, без спазване на законите.
Той разясни, че без екологична оценка, не може да има строителство. По думите му се е насадило едно напрежение в публичното пространство, че едва ли не утре започва да се строи, след като има разрешение за строеж. „Това, че правителството е дало сертификат на инвеститор клас А, не значи че има разрешение за строеж. Като председател на комисията отново аз съм човекът, който ще внесе промяна, за да не стане това, ако не се спазят изискванията на Натура 2000 и екологичната оценка“, категоричен бе Гуцанов. По негово мнение това, че обектите са частна собственост няма нищо общо и не значи, че проектът е разрешен за строеж.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото