твоята гледна точка
Пакетно придвижване от партия в партия – модно, изгодно и доста нехигиенично
Автор: Илюстрация: capital.bg, добавено на 27.03.2014 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Пакетно придвижване. Това е новата мода в партийното номадство в родния политически театър. В коктейла от номерца, с които в последното десетилетие политиците отвращават избирателите със скоростта на светлината, черешката на тортата напоследък е именно груповото пребоядисване на път от една партийна централа в друга. И то по няколко пъти в рамките на един мандат (Последният пример – учредители на ГЕРБ създадоха БАСТА и групово се инесоха към ББЦ. Засега ).

Преди години слушахме и гледахме люспи, кинжали, клиентелисти и всякакви „подривни елементи“, които хвърляха партийни билети през рамо и впрягаха патос и раболепие, за да бъдат приютени от новия си политически идол. Тази мода преля плавно в „цепене“, „роене“ и „люспене“ на групи хора от една партия, които моментално си създаваха нова-своя партия край егото на формалния си или неформален лидер (каквато междувпрочем в някаква степен е и ГЕРБ). Еволюцията в партийния инженеринг, съществуващ сякаш главно да отвращава избирателите и да обслужва обявилите себе си за избрани, напоследък роди модата с „пакетното придвижване“. Тя, по същество, представлява търговски микс от първите две явления, които си припомнихме по-горе: Има и хвърляне на партийни билети. Има и люспене, цепене и пр. отделяне на групи хора. За да достигне до сергийния вариант на политиката – цели групи хора се трансферират от една партия в друга. Хем в модата на политическия разврат, залял страната ни напоследък. Хем изгодно – трансферът има висока цена, тъй като стоката не е в насипно състояние, а е добре структурирана, групирана и мотивирана. Лидерът не е нужно да раболепничи на новия политически идол, тъй като влиза в преговорите със самочувстние – предлага готова структура, теоретично сигурен брой избиратели и….за разкош – директен достъп до властта – действащи общински съветници, депутати и пр. С една дума – бинго. Преди да си стигнал до избори, имаш власт. Преди да си получил гласовете на хората, имаш представителство в различни властови структури. Преди да е започнало броенето, резултатът е ясен. И по правило – накрая плачевен – политиците си мислят, че са ни надхитрили. Избирателите ги наказваме, като ходим за гъби, вместо до урните. А партийният тарикатлък по места избуява отвъд всички граници в името на нечие его и стремеж за реализация.

Илюстрация на уродливия политически модел  спокойно може да е Общински съвет – Варна. Местният законодателен орган на морската столица има всички шансове преди да е приключил мандата си да се превърне във феномен, достоен за научно изследване. Общинският съвет на Варна спокойно може да претендира и за рекордьор по политически пируети и премоделиране на гласовете, които варненци дадоха преди близо 3 години. На старта си съветниците бяха 51. Сега са 48. Без да е ясно законосъобразен ли е органът при тази бройка. Знае се, че е целесоъбразен. За статуквото. За гражданите – не е ясно.
На старта имаше група на ДПС – малка и монолитна. На ръба на санитарния минимум от 4 души. Сега ДПС няма партийно представителство. Но за сметка на това край същото ядро има група „СДС-ДА“  – сравнима по тежест с двете най-големи – на ГЕРБ и БСП. На старта имаше „Коалиция Варна утре“. Сега от нея няма и помен. Има отломки – на демокрация, на патриотизъм и…на прагматичен либерализъм.В спектъра ГЕРБ движението е типично морско – на приливи и отливи. Ту има мераклии да се влеят в групата, ту – някой се маха от там. За медалите обаче в този мандат без конкуренция ще останат Марио Шиваров и Марина Карапетян. И двамата влязоха в Съвета с листата на ГЕРБ. Т.е. с гласовете на симпатизанти на формацията на омразния към днешна дата Борисов. Това не спря дуото да удари гръб на ГЕРБ и да стане лицето на БАСТА в местната законодателна власт край морето. Без БАСТА да е питал на избори варненци иска ли я във властта или не. Със същата лекота тандемът Шиваров-Карапетян сега ще легитимира формацията на Николай Бареков – България без цензура, в градския праламент на Варна (информацията е на Варнаутре.бг). Пак през главата и волята на суверена. Защото дори и прогнозите на социолозите, че ББЦ ще отвоюва свое място на всички нива във властта на страната, да са 100% истина, то никой варненец не е казал, че иска ББЦ на Шиваров и Карапетян. И този въпрос е абсолютно принципен, без значение дали фамилиите са тези или произволни други. Защото става дума нито повече, ни по-малко за тотална подмяна на вота. С цената на отсъстващи принципи и отговорност пред избирателя. Все деяния, наказуеми по време на избори. От същия суверен, с който партийци от всички полюси си позволяват безогледно да се е….т между две ухажвания.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За селското стопанство се задава опасна последица – топла пролет с наводнения вместо […]

 

Днес от запад валежите ще спират, след обяд и в югоизточните райони. В Източна България, с продължаващото понижение на температурите, дъждът […]

 

Общинските съветници от ГЕРБ и НПО-та ще следят дали кметът на ПП/ДБ ще подпише строителството в горски терен от 70 дка

Разработен […]

 
 

към началото