твоята гледна точка
ДПС отстъпи за ЦИК в полза на ГЕРБ, левицата е в изолация
Автор Vnews, добавено на 26.03.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Заиграването между ГЕРБ и ДПС, обявили се за „онеправдани“ от разпределението на местата в ЦИК, продължи с нови политически маневри, като контрата отново е у БСП, които се чудят как да угодят на коалиционния си партньор, но да не изглежда, че отстъпват пред ГЕРБ. Новината от вторник, провъзгласена от лидера на ДПС като „блага вест“е, че партията се отказва от трета квота в новата Централна избирателна комисия (ЦИК) в полза на ГЕРБ и ще подкрепи предложение на ГЕРБ за заместник-председател на комисията. Лютви Местан каза още, че ДПС няма да внесе промени в Изборния кодекс, за които настоя преди ден и с които трябваше да се реши „очевадната несправедливост спрямо ДПС, упражнена с указа на президента“.

„Благодаря на г-н Местан, че се опитва да въведе една справедливост, воден от факта, че ДПС са жертва“, заяви Бойко Борисов, чиято партия получава 7-те места в ЦИК, за които настояваше и които президентът й отсъди, но БСП и ДПС й отнеха едното, лишавайки я преди седмица от зам.-председателско място в комисията.

Така след грозни кавги и взаимни обиди, последвани от „толерантно кафе“ между Борисов и Местан, а в понеделник и разговор с президента Росен Плевнелиев, ДПС и ГЕРБ стигнаха до уреждане на конфликта.

В знак на благодарност Борисов призна, че ДПС имат право да настояват за по-висока квота в изборната администрация и с отстъпката си се ощетяват сами. Вината бившият премиер хвърли върху другата управляваща партия – БСП. Знаково и за пръв път Местан не защити коалиционният си партньор.

Из кулоарите на парламента се заговори, че Борисов и Местан са се разбрали, след като ДПС подкрепят избора на зам.-шеф на ЦИК от квотата на ГЕРБ, ГЕРБ да върнат жеста, като внесат предложение за промяна в Изборния кодекс. Промяната ще се състои в увеличаване броя на членовете на ЦИК от 19 на 20, така че четирите парламентарни партии да получат „справедливо“ разпределение на местата. Освен, че има проблем заради четната бройка, създаваща риск от блокиране на решения при разделение на гласовете 10:10, заради което колективните органи обикновено са с нечетен брой членове, подобна ревизия на закона среща сериозна съпротива в БСП. Най-категоричният противник на изменения в приетия миналия месец Изборен кодекс е вносителят му Мая Манолова.

Борисов не иска да се спекулира с близост между ГЕРБ и ДПС

По-късно във вторник обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред Mediapool, че парламентарната група няма да внася промени в закона. „Не искам да се спекулира с близост между ГЕРБ и ДПС, въпреки че в случая ДПС са онеправдани“, каза той. И допълни: „Ако БСП внесе такъв текст, за да поправи глупостта на Мая Манолова, ГЕРБ ще го подкрепят“.

Има още един вариант, продължи лидерът на ГЕРБ – четирима депутати от четирите парламентарни групи да внесат предложението за законови промени. Така то ще е консенсусно, а и така се прави жест към президента, тъй като „той също е потърпевш от глупостта на Манолова“.

 Социалистите, разбира се, не желаят да признават нито „глупостта“ на Манолова, нито поражение с новия Изборен кодекс, обявен от тях за огромен успех. В същото време БСП се чувстват притиснати да направят жест към ДПС, чийто председател Лютви Местан демонстрира великодушие с отказа от „полагащата“ му се една бройка в ЦИК, отстъпвайки я на ГЕРБ, но в същото време показа, че и другите дължат на ДПС поправяне на „несправедливостта“ с ощетяването на партията му.

 Политическият скандал избухна заради неясен текст в Изборния кодекс – дали партийните квоти в ЦИК важат за цялата 19-членна комисия или само за редовите членове, извън четиричленното ръководство. Президентът Росен Плевнелиев защити становище, че разпределянето на бройките трябва да важи за цялата ЦИК и на тази база „присъди“ на ГЕРБ 7 места в комисията и 2 на ДПС, докато управляващите твърдяха, че ГЕРБ трябва да остане с 6 места, а ДПС да получи 3.

 Местан произнесе „благата вест“
След като показно пиха кафе в центъра на Кърджали в събота, в понеделник лидерите на БСП и ДПС заговориха в един глас за необходимост от промени в Изборния кодекс, а във вторник Лютви Местан долетя в парламента с „благата вест“, че се отказва в полза на ГЕРБ.

„Благата вест, защото днес е Благовещение, на парламентарните групи е, че ДПС не иска трети член на ЦИК. Няма да направим предложения за промяна в Изборния кодекс, нито ще бъдем съвносители, ако от други парламентарни групи имат такава идея“, заяви Местан.
„Това не е реверанс към ГЕРБ, нито към Борисов. Това е нашият адекватен политически отговор. Това е принципна позиция. Отразих фактите такива, каквито са“, каза Местан, като отбеляза, че решението му не прави указа на президента законен или справедлив.
С гласовете си над 400 000 избиратели са отредили на ДПС статута на трета политическа сила. За този факт президентът остана глух, сляп и вместо да го отчете, ни изравни с „Атака”, каза още Местан.
„Вчера се озовахме на поканата на президента за консултации. След като той категорично отказа да коригира указа си, предложихме единствения възможен изход – промяна на броя на членовете на ЦИК със спешно изменение на Изборния кодекс. Увеличението на състава на ЦИК от 19 на 20 би довело до следното разпределение на 18-те членове без двамата на партии и коалиции, представени в ЕП – по парламентарни групи това разпределение би било – ГЕРБ – 7 , БСП – 6, ДПС – 3, „Атака” – 2. Това е абсолютно точното и по тази причина и неоспоримо справедливо”, посочи Лютви Местан.

Без да критикува директно БСП, той продължи декларацията си с подчертано остър тон към коалиционния партньор.
„Очаквахме да се постигне съгласие по тази идея. На среща тази сутрин при председателя на Народното събрание стана ясно, че колегите от БСП не са готови. Вместо това те предложиха да оттеглят една позиция. Не е възможно ДПС да направи това. Нека всички бъдат спокойни и доволни. Благата вест, защото днес е Благовещение, на парламентарните групи е, че ДПС не иска трети член на ЦИК”, заяви той.

Видно, вината е у Мая Манолова
Минути по-късно лидерът Бойко Борисов каза от своя страна, че дори със зам.-председателското място, което ДПС ще подкрепи, ГЕРБ прави огромен компромис.
„Както и да се опитват да изкарат виновен президента, е видно, че вината е в Мая Манолова. Г-н Местан в случая просто иска една елементарна справедливост за неговата партия, но прилагайки я за неговата партия, тя става приложима и за ГЕРБ, и още повече ясно кристализира удар срещу нашата партия за служебно спечелване на евроизборите. Неслучайно г-н Станишев каза, че ще изрови земята. Може би това е един от начините – да изрови земята, за да спечели изборите“, каза Борисов.
„За разлика от много други, г-н Местан иска да изглежда пред своите избиратели и пред публиката председател на партията, която се казва – права и свободи. Няма как, пред тях да каже, че първата политическа сила, разгромила БСП на два поредни избора за парламент, да няма председател на комисия, камо ли и заместник-председател”, посочи Бойко Борисов.

Налага се Местан да подсказва на БСП как да отстранят несправедливост
„Една видна за всички несправедливост трябва да се отстрани. Понеже г-жа Манолова пряко участва, и това е нейният избирателен кодекс, сега БСП се чудят как да възстановят тази справедливост, и се налага г-н Местан да им подсказва как. БСП могат да излязат с чест от ситуацията, утре да предложат зам.-председател, да го гласуваме. Това е огромен компромис от ГЕРБ – първата политическа сила да няма председател на ЦИК”, изтъкна Борисов.
След като обясни, че „ГЕРБ е най-голямата жертва на глупостта на Мая Манолова”, Борисов отново оцени по достойнство действията на лидера на ДПС.
„Наближават избори, наближават дебати. Ако г-н Местан не направи тази крачка (отказ от трети човек в ЦИК – бел.ред), която прави в момента, и той ще влезе в кюпа да бъде упрекван. Понеже той е обигран политик, излиза и знае, че всъщност тези избори се наблюдават и в Европа. Той не прави това изказване заради мен, заради ГЕРБ или заради всички нас. Той знае, че и Мартин Шулц, и ЕНП, и либералите, и всички в Европа наблюдават дали ще има честен арбитър на тези избори”, разясни Борисов ходовете на Местан.

Според него тази стъпка на ДПС не говори за пропукване на отношенията с БСП. Те са си едно цяло, каза Борисов.

Объркване в червените редици

БСП изглежда като големия отсъстващ в тази нова игра на консенсус, постигнат без нейно участие и възприеман най-вероятно като тревожен сигнал за бъдещото коалиционно съжителство с ДПС.

Очевидно изолирани и изненадани от този развой на събитията, депутатите от БСП на заседание на парламентарната група почти са се разбунтували срещу искането на ръководството да подкрепят зам.-председател на ЦИК от ГЕРБ.

Депутатите от БСП нямат решение и по въпроса за промени в Изборния кодекс. Една част от тях са против, но други са на мнение, че трябва да се изчака лидерът на партията Сергей Станишев, който е в Йордания, но в сряда се очаква да се появи в НС.

 

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов се опитал да ги убеди да гласуват „за“ зам.-председател от ГЕРБ, като обяснил, че Изборният кодекс предвижда комисията да има двама заместници, а не един, както е в момента. Дори и думите на Стоилов, че от Брюксел следят случващото се, не успели да убедят цялата група как единия ден отхвърля едно предложение, а на следващия го подкрепя. Депутати са казали, че не искат да повтарят партийно дисциплинарни грешки от типа „Пеевски“, научи Mediapool от свои източници в ПГ на Коалиция за България.

 Мнозинството от червените депутати са настояли БСП да обжалва пред Конституционния съд указа на президента за ЦИК, както и партията да излезе политически чиста от цялата бъркотия.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мрачно време ни очаква днес. Порои застигат 8 области в страната. Жълт код за обилни валежи е обявен за днес, 22 май, в областите Монтана, Враца, София-област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград […]

 

Днес е голям празник. Денят на нестинарите! На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в […]

 

Над западната половина от страната днес облачността ще е предимно значителна, след обяд – купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи […]

 
 

към началото