твоята гледна точка
Благовещение е
Автор Vnews, добавено на 25.03.2014 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Днес Църквата почита един от Богородичните празници – Благовещение, наричан така заради благата вест, че Дева Мария ще роди Спасителя на света. Тя била дъщеря на благочестивите родители Йоаким и Анна, които още от рождението й я били посветили Богу. Когато станала на три години, те я завели в храма, където тя останала под напътствието на свещенослужителите, постоянно се намирала в храма, молела се и чела Свещеното Писание. Когато навършила годините, в които според юдейския обичай девойките встъпвали в брак, първосвещеникът й казал, че не може повече да остава в храма и че трябва да си избере съпруг. Тогава Мария отговорила решително, че била посветена от родителите си и самата тя се посветила Богу, затова тя трябва завинаги да остане девойка. В Юдея нямало обичай някой да избира безбрачен живот за служене Богу. Затова свещениците сгодили Мария за един благочестив старец на име Йосиф, далечен неин родственик, който трябвало да я пази.

Пресвета Дева Мария, като минала в дома на праведния Йосиф, водела скромен живот, занимавала се с ръкоделие и споделяла домакинските грижи с дъщерите на Йосиф. Веднъж когато Мария се молела, св. архангел Гавриил й се явил и й рекъл: „…радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените! (Лука 1:28)“ Смирената Дева се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: „Не бой се, Мария, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край. (Лука 1: 30-33)“ Пресвета Дева казала на ангела: „Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?“ Ангелът й отговорил: „Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий. (Лука 1: 34-35) „След това ангелът възвестил също така на пресвета Дева за радостта, обещана на сродницата й Елисавета, която скоро трябвало да роди син. „Ето рабинята Господня – казала Мария, – нека ми бъде по думата ти. (Лука 1: 38) “ Ангелът си отишъл, а светата Дева се отправила в планинската страна, при сродницата си Елисавета, която се изпълнила с Дух Светий и я приветствала, наричайки я майка на Господа.

Празникът Благовещение се почита като ден на жената майка.

Всички християни – православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.

Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през VII век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.

Имен ден празнуват всички с имена

Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и др.

Има и различни суеверия. На този ден се става рано, за да е богата годината.

Всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.

Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

Празникът се нарича още Благовец и се свързва с

пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля

В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз.

Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.

Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета,

те ще родят много сладки плодове.

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите.

„Събуждат се и излизат от дупките“ змиите и гущерите. Изпълняват се обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и да прогонва влечугите.

Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец“ или „Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Както председателят на Народното събрание, така и премиерът ще бъдат от ГЕРБ, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС на брифинг след среща с представители на ДПС за възможността за съставяне на правителство.

Не […]

 

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Преди обед временни увеличения на облачността ще има над централните райони от Дунавската равнина, където […]

 

Цените на горивата изкуствено ще бъдат повишени с допълнителна еко такса. Европейската комисия вече е решила от 2027 г. в схемата […]

 
 

към началото