твоята гледна точка
Потенето – предупреждава за болест, дори инфаркт
Автор Vnews, добавено на 22.03.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Повишеното потене може да бъде важен симптом за заболяване или да бъде страничен ефект на даден медикамент. Потенето е стандартен физиологичен механизъм за терморегулация в човешкия организъм. В определени ситуации количеството на отделената пот може да бъде много повече от нормалното, което е алармиращ признак, налагащ консултация с лекуващия лекар.

1. Постоянното потене и появата на лепкавост при отделената пот, особено в областта на дланите, мишниците и ходилата, може да е симптом на заболяването хиперхидроза. В някои случаи за овладяването на този специфичен козметичен проблем може да е необходимо приложението само на алуминиев хлорид локално. В други се налага лека козметична операция, при която се прекъсват нервните влакна в зоната с обилно изпотяване. Един от страничните ефекти на втория метод за лечение е появата на компенсаторно потене в друга зона на тялото.

2. Обилното потене придружено с болка в гърдите, която не преминава при покой в продължение на повече от 20 минути може да бъде симптом за сърдечен инфаркт. Възможно е в комплекса от симптоми да се срещнат данни за гадене, повръщане и световъртеж. В тези ситуации незабавно трябва да бъде потърсена лекарска помощ, поради риск за живота на болния.

3. Нощните изпотявания, обилното отслабване, упоритата кашлица с поява на храчки и повишената телесна температура може да са сигнал за инфекциозни заболявания на белите дробове, автоимунни заболявания, синдром на придобитата имунна недостатъчност или ракови образувания. Потенето може да бъде единствената клинична изява на болестта на Ходжкин или други типове лимфоми. Хората в начален стадий на СПИН често страдат от обилно изпотяване, отслабване, отпадналост, диария, ниска телесна температура и проблеми със съня. В тези условия и предвид широкия диагностичен спектър, трябва да се потърси своевременно консултация с лекар.

При инфекциозни болести, които протичат с активен фебрилитет над 37,5 градуса температура, рязкото понижаване на телесната температура с нестероидни противовъзпалителни медикаменти, като метамизол, парацетамол и ибупрофен, може да доведат до обилно изпотяване в хода на понижаване стойностите на телесната температура. В тези условия се препоръчва обилният прием на течности и калорична храна, докато тече борбата с инфекциозния патоген.

4. Потенето и появата на горещи вълни по тялото в комбинация със сухота на влагалището и резки промени в настроението може да е начален симптом на настъпващата менопауза при жени, които са в края на фертилната си възраст. В някои ситуации, когато има и повишено артериално налягане, може да се приложи медикамент клонидин, който има като страничен ефект блокиране на активната симпатикусова активност и овладяване на потенето, проявяващо се като начален белег на настъпваща менопауза.

5. Потенето може да бъде придружаващ симптом след раждане или неуспешна бременност при внезапните спадове в нивото на женския полов хормон естроген. Препоръчителна е консултацията с лекар.

6. При хроничен стрес и нервно напрежение също често се появява потене. То е характерно за началните форми на тревожност и депресия. В този случай консултацията с психолог или психиатър е повече от препоръчителна. Специалистът ще определи подходяща терапия за овладяване на симптомите.

7. Повишената активност на щитовидната жлеза, състояние известно като хипертиреоидизъм, също се придружава с клинична картина, включваща симптомите на потене. Други важни клинични белези са появата на спад в теглото, повишен апетит, тревожен синдром, безсъние, тахикардия – повишена сърдечна честота, мускулна слабост и повишение в телесната температура. Повишените нива на хормоните на щитовидната жлеза често провокират някои неприятни симптоми, които са резултат от ускорени химични, физични и умствени реакции в тялото. Консултацията със специалист по ендокринология е задължителна, който да предприеме лечение на базата на променени параклинични показатели на пациента.

. Потенето може да бъде и проява на хроничния алкохолизъм. Често зависимите алкохолици споделят за активност в изпотяването и топлообмена при липса на алкохолна доза в рамките на два три-дни. В тези условия се смята, че потенето е част от клиничната картина на синдрома на абстиненция. Също така потенето може да е част от клиничната картина на прекомерния прием на алкохол, при който рефлекторно се потиска естественият диуретичен хормон в тялото и организма претърпява дехидратация. В тези състояние е препоръчителен обилният прием на течности, като вода и други хидратиращи напитки – чай, сок от плодове, ябълки и моркови, за максимално бързо овладяване на негативните симптоми.

9. Диабетът също е заболяване, което протича с активно потене и непоносимост към топлина. Характерно е повишеното потене в горната половина на тялото, за сметка на това в долната половина. Това се обуславя от лоша регулация в телесната температура, която може да доведе до внезапна хипертермия или топлинен удар.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС закова бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като […]

 

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 
 

към началото