твоята гледна точка
Без роуминг в ЕС от края на 2015 г.
Автор Vnews, добавено на 20.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Обаждането по телефон или ползването на електронната поща в чужбина ще струват на потребителите толкова, колкото и в родната страна стана ясно. Това стана ясно, след като предложението, на ЕК беше прието от комисията по индустрия към Европейския парламент.

Предвижда се роумингът да падне от 15 декември 2015 г. Остава решението да бъде потвърдено в пленарната зала, както и от Съвета на Европа. Още през септември 2013 г. ЕК предложи от 1 юли тази година таксуването за входящ роуминг да отпадне. Идеята е след тази дата ако абонат бъде потърсен на мобилния си телефон в чужбина, това да не му струва нищо. Става въпрос за пакет от предложения, касаещи мобилното пространство на територията на ЕС, като се очаква в резултат от мерките таксите за пренос на данни в роуминг в Общността да поевтинеят.

От 2007 г. насам съюзът постепенно намалява тези такси. В резултат на европейското законодателство крайните цени на обажданията и на текстовите съобщения са паднали с 80%. А стойностите за пренос на данни са с около 90% по-ниски, отколкото преди 7 г. Въпреки това изследване на Европейската комисия показва, че 28% от пътуващите в ЕС продължават да изключват телефоните си, когато отиват в друга страна.

Анализ сочи още, че трима от всеки 10 никога не телефонират по време на пътуване в друга страна. Милиони потребители предпочитат да изпращат текстови съобщения (SMS), вместо да плащат за разговори. Изводите са на база проучване сред 28 хил. граждани на ЕС. Тен­денцията за българите е противоречива. На въпроса “когато посещавате друга страна от ЕС, какво най-често правите” 34 на сто от запитаните отговарят, че не използват телефона си. Други 7% спират само роуминга, а 40 на сто пък активират такъв според тарифния си план. 15% от потребителите пък си купуват или използват СИМ карта от дадената страна.

Едва 6% пък използват публичен или личен интернет през мобилния си телефон. Повече от 50 на сто от анкетираните българи употребяват GSM-а си по-рядко в чужда страна, отколкото в собствената си. ЕК посочва, че телекомуникационните компании ще спечелят около 300 млн. потребители повече, ако няма роуминг. В момента толкова хора не използват мобилните си телефони при пътувания в чужбина заради таксите. 94% от европейците, които пътуват извън своята страна, ограничават ползването на услуги като Facebook.Анкетата показва още, че 47% от потребителите никога не биха използвали мобилен достъп до интернет в друга страна от ЕС. Данните сочат още, че само 1 от всеки 10 би използвал електронната поща в същата степен, както в собствената си страна. Така много предприятия понасят допълнителни разходи поради роуминга, а фирми, предлагащи например приложни програми, също губят приходи. Роумингът е безсмислен в условията на единен пазар и е проява на икономическа лудост, се посочва още в анализа на комисията.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Рай на морето, ад в страната. Днес само по Черноморието ще е приятно. В цялата страна е обявен жълт код за опасни температури.

След обяд над планинските райони главно в Западна България […]

 

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 
 

към началото