твоята гледна точка
Енергодружествата с милионна глоба, бизнесът чака ударно поскъпване на тока
Автор Vnews, добавено на 19.03.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

ю Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) глоби с по 1 млн. лева доставчиците на ток ЕВН и „Енерго про“, защото не са се издължили към Националната електрическа компания (НЕК). Предстои такава глоба да отнесе и доставчикът на ток в Западна България – ЧЕЗ.

Това обяви председателят на ведомството Боян Боев пред журналисти във вторник сутринта. И допълни, че ДКЕВР може да разгледа възможността за отнемане на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, ако парите не са по сметките на НЕК в сряда.

По думите му трите ЕРП-та незаконно са си удържали 318 млн. лева от плащанията за зелен ток към НЕК. Според доставчиците обаче това са пари, които НЕК им дължи за изкупена зелена енергия. Те посочиха, че многократно са искали от регулатора да им каже как да си вземат парите, но не са получили отговор.

„Правилният ред е първо да заявят тези разходи към нас, а после ние да направим обстоен анализ и да ги признаем или да не ги признаем. Те не са спазили реда“, обяви вчера Боев.

На въпрос на „Труд“ ЕРП-тата не са ли искали ДКЕВР да им признае разходите за зелена енергия, Боев отговори, че всъщност те са подали такова искане през 2013 г., но комисията е решила да не признава разходите, а да ги остави за разглеждане през юли 2014 г. „Не беше изтекъл периодът, затова не признахме разходите. Ако има основание да признаем сумата, това може да се отрази на цената на тока“, предупреди Боев, намеквайки, че трябва да поскъпне.

Часове след изказването на Боев от ЕВН обявиха, че вече са превели на НЕК 32 млн. лева в помощ на компанията „за краткосрочна ликвидност“. По-късно от НЕК отказаха парите.
„Толкова имаме, толкова преведохме. Искаме да помогнем на НЕК, очевидно няма пари“, обяви Йорг Золфелнер, шеф на ЕВН за България.

Той допълни, че компанията не смята да начислява лихви върху сумата. „Тълкувайте и наричайте парите както искате“, отговори той на въпрос на журналисти дали става въпрос за заем. Золфелнер обяви, че ЕВН не дължи нищо на държавната компания, а напротив тя – „виси“ със 144 млн. лв. към доставчика на ток.

„Удръжките са направени съобразно българските закони. НЕК не ни плаща и ние си прихващаме вземанията“, каза шефа на ЕВН. Той уточни, че досега компанията си е удържала 104 млн. лв.

„Платежното нареждане е предложение за заем. Следвайки закона НЕК не може да приеме това предложение“, коментираха пред „Труд“ от държавната компания. И допълниха, че ще настояват частното дружество да плати пълната сума на направените удръжки.

„Едно от доказателствата, че не ние, а НЕК ни дължи пари, е, че ЕВН заведе дело в арбитража във Вашингтон срещу България, а НЕК не е завела никакво дело срещу нас“, каза още Золфелнер. От държавната компания поясниха пред „Труд“, че не са завеждали дела, защото се надяват ултиматумът на ДКЕВР да подейства.

От „Енерго про“ обявиха, че са удържали 46 млн. лева напълно законно. Компанията, както и ЧЕЗ, отрича да дължи нещо на НЕК. От ЧЕЗ и „Енерго про“ добавиха, че днес са платили по 8 млн. лева към държавната компания.

От НЕК контрираха, че тези плащания са текущи и нямат нищо общо със задълженията.
От трите частни дружества обявиха, че се надяват в най-скоро време казусът да бъде решен.

От компаниите разкритикуваха преди всичко начина, по който се определят цените на тока, като обявиха, че те поемат всички загуби по мрежата. Според отчетите на НЕК за 2013 г. една от причините за тежкото състояние, в което се намира компанията, е именно водената регулаторна политика от ДКЕВР.

„Свърши времето, в което тези дружества печелеха безобразно и си правеха каквото искат“, коментира пред „Дарик“ зам.-председателят на енергийната комисия към парламента Явор Куюмджиев по адрес на ЕРП-тата. Той дори определи действията им като „шантаж“.

„Да спрат непрекъснато да се оплакват и да искат от държавата непрекъснато да има дава пари и още пари и накрая този, бих казал много леко некоректен начин, да шантажират цялото ни общество – като няма да ни давате пари, ние ще си вземем сами“, допълни Куюмджиев.

Според бившият енергиен министър от кабинета на ГЕРБ Делян Добрев НЕК е в много тежко състояние и единственото решение е да бъдат изтеглени прехвърлените на „Южен поток България“ 196 млн. лева и пренасочени към закъсалото дружество от неговата компания майка – БЕХ.

ЕВН: Пратихме 105 писма, но нямаме отговор

От юли 2012 г. до сега ЕВН изпрати общо 105 писма до институциите по този въпрос, като 51 от тях бяха до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Въпросът беше поставян пред всеки от шестимата председатели на ДКЕВР и седмината изпълнителни директори на НЕК през последните 20 месеца. Само през 2014 г. компанията на два пъти официално поиска срещи с ръководството на НЕК за решаване на тези въпроси.

До този момент в компанията не е получен ангажиращ отговор от нито една от институциите. Отправени бяха искания към ДКЕВР да предвиди в ценовите си решения тези разходи, но трите ценови решения през 2013 г. не само не предвидиха тези средства, а напротив – увеличиха недостига на средства в системата.

Енерго про: Регулаторът не даде указания

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не даде указания как да бъдат компенсирани разходите на компанията за зелен ток и затова „Енерго про“ приложи старата методика.

Чрез прихващането направихме нужното, за да гарантираме доставките на ток и да защитим интереса на жителите в Североизточна България. Заради некомпенсираните разходи от 2012 и 2013 г. компанията изпадна в тежка финансова ситуация, която се усложни още повече през 2013 г. в резултат на няколкото намаления на цената на електроенергията.

Ако прихващането на дължимите суми не беше направено, през декември 2013 г. компанията нямаше да има достатъчно средства, за да посрещне своите оперативни разходи.

ЧЕЗ: Поискахме кредит, но ДКЕВР мълчи

В ценовото си заявление пред ДКЕВР за периода 2013-2014 г. поискахме признаването и компенсирането на извършените разходи за изкупуване на електроенергия от ВЕИ и комбинирано производство за периода 2012-2013 г.

На 8.07.2013 г. „ЧЕЗ Електро България“ АД се обърна официално към ДКЕВР с искане за одобрение за стартиране на процедура по избор на финансова институция за предоставяне на кредит за оборотно финансиране.

Макар и временно, тази стъпка би била частично решение на създадения проблем. С писмо от 2.10.2013 г. ДКЕВР ни уведоми, че отлага решението относно заявлението. До момента не е получено становището на ДКЕВР.

На 10 февруари 2014 г. с писмо се обърнахме към ДКЕВР да даде указания на НЕК да върне на „ЧЕЗ Електро България“ АД всички дължими суми.

Бизнесът: Ценовият удар е неизбежен

Повишението на цената на тока е неизбежно. Въвеждането на пазарните подходи в енергетиката ще се случи рано или късно – от управляващите зависи дали ще го направят плавно или шоково.

Това се казва в позиция на Българската стопанска камара по повод заканата на министъра на икономиката Драгомир Стойнев да бъдат отнети лицензите на електроразпределителните дружества, ако не платят 318 млн. лв. на държавната Национална електрическа компания (НЕК).

„Размахването на пръст и демонстрацията на сила от страна на държавата показва нейната слабост и безпомощност за преодоляване на трайните структурни деформации в енергетиката“, пише в позицията.

Според бизнес организацията частните енергийни дружества и държавната фирма по закон са равнопоставени и политическата намеса във взаимоотношенията им е недопустима, вредна за икономическата среда и лош сигнал към инвеститорите.

„Настоящата тежка криза в енергийния сектор е резултат от дългогодишните популистки политически решения и опитите чрез влияние върху енергийните цени да се провежда социална политика.

Тези решения нанесоха и продължават да нанасят тежки дългосрочни рани върху енергетиката“, смятат от БСК.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването на сглобката ще е трудно да се използва наратива, че […]

 

Обрат с времето. Неприятните изненади започват още преди обяд, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на […]

 

Над източната половина от страната ще бъде облачно с валежи от дъжд. На места валежите ще са интензивни и значителни по […]

 
 

към началото