твоята гледна точка
Западът преглътна Крим
Автор: Standartnews.bg, добавено на 19.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Много шум за нищо. Големите закани на Запада да „разкаже играта“ на Русия заради присъединяването на Крим явно ще се ограничат с някакви смехотворни и жалки санкции. Малко след като президентът на Русия Владимир Путин подписа договора за включването на полуострова в състава на федерацията, стана ясно, че Западът започва да дава на заден.
Италия, например, няма да промени нищо в процедурата по издаване на визи за руски туристи заради разногласията между Русия и ЕС. Това каза на пресконференция съветникът в италианското посолство в Москва Самуела Изопи и добави, че процедурата и занапред ще бъде облекчавана, съобщи РИА Новости. „Русия заема важно място в ръста на туристическия поток в Италия. От 2009 г. до 2013 г. броят на посетилите Италия туристи се е удвоил и продължава да расте. Затова помага и визовата ни политика. През 2013 г. руските туристи са 2/3 от всички чужденци. В сложната политическа и икономическа ситуация нищо няма да се измени в политиката по издаване на визи“, добави тя.
След като Франция заплаши, че ще прекрати сделката на стойност 1,2 млрд. евро за продажбата на 2 хеликоптероносача „Мистрал“, външният й министър Лоран Фабиюс започна да отстъпва. Той каза, че такова решение все още не е взето и може да стане само в трета част от санкциите на ЕС срещу Русия. „Само Франция не може да направи това“, коментира Фабиюс.

Холандия пък няма да отмени планираната търговска мисия в Русия заради кримската криза, освен ако ЕС не реши да наложи икономически санкции на Москва. Това обяви холандският премиер Марк Руте. През май в Русия ще пристигне министърът на икономиката на Холандия Хенк Камп заедно с шефове на няколко нефтени и газови компании. „Засега посещението остава“, лаконичен бе Руте, цитиран от Ройтерс.

След като в началото на вчерашния ден се появи информация, че Русия ще бъде изключена от Г8, по-късно тя бе опровергана на високо ниво – от германския канцлер Ангела Меркел. „Въпреки че договорът за присъединяването на Крим към Русия бе подписан, Руската федерация остава член на Г-8“, заяви Меркел. Канцлерът припомни, че засега се говори само за спиране на подготовката за участието на водещите западни страни в срещата на върха в Сочи през юни. „Освен това не са взимани никакви други решения“, добави тя.

Путин подписа „междудържавен договор за приемането на Република Крим в Руската федерация и образуването в състава й на нови субекти“ вчера по обед. Под документа сложиха подписите си и председателят на държавния съвет на Крим Владимир Константинов, премиерът на републиката Сергей Аксьонов и кметът на Севастопол Алексей Чалий. Подписът под договора бе поставен след реч на президента, белязана от патриотичен плам и от антизападна риторика, която той произнесе пред депутатите, пред руските губернатори и пред членовете на руското правителство. Руският химн прозвуча веднага след подписването на договора в залата, в която се състоя церемонията. „Република Крим се смята за приета в Руската федерация, считано от датата на подписване на споразумението“, беше посочено малко след това в изявление на Кремъл. Въпреки че този документ влезе незабавно в сила, руските депутати трябва да ратифицират закон, включващ в Руската федерация два нови субекта – Крим и Севастопол, който има специален статут. Ратификацията е чиста формалност и трябва да стане до края на седмицата, посочи председателката на горната парламентарна камара Валентина Матвиенко. В момента в състава на Русия влизат 83 субекта на федерацията. Така че съвсем скоро Република Крим вероятно ще стане 84-ият, а Севастопол – 85-ият субект на федерацията със статут на град с федерално значение.

„Референдумът в Крим е протекъл при пълно съответствие с демократичните процедури“, заяви Путин пред членовете на Държавната дума и Съвета на федерацията. „За да бъде разбрано решението на жителите на Крим да се присъединят към Руската федерация, трябва да се познава историята на региона и възникването на Русия“, каза той и изброи няколко географски обекта в Крим, които окачестви като „символи на воинска слава и невиждана доблест“ и като „свети места за Русия“. „Въоръжените сили на Руската федерация не са навлизали в Крим и Русия не е надвишавала числеността от 25 хиляди души на постоянно базираните там войски, понеже нямало необходимост от това, заяви още той. „Да, президентът на Руската федерация получи от горната камара на парламента право да използва Въоръжените сили на Русия в Украйна, но той не се възползва от това“, добави Путин. Отношенията с Украйна за Русия винаги ще бъдат изключително важни, ключови, заяви Путин, след което обясни, че легитимни власти в Украйна няма и „много държавни органи са узурпирани от самозванци“. А Крим, по думите му, е „стратегическа територия, която трябва да се намира под силен, устойчив суверенитет, който днес фактически може да бъде единствено руски“.
Според него събитията в Украйна представляват преврат, чиито главни изпълнители били „националисти, неонацисти, русофоби и ансемити“, които вкарали в действие „и терор, и убийства, и погроми“. „Руският народ стана един от най-разделените народи в света, ако не и най-разделеният“, каза Путин, имайки предвид разпадането на бившия Съветски съюз, след което добави, че Русия „не иска да разделя Украйна“. „Ние уважаваме териториалната цялост на украинската държава“, посочи той и призова украинците да „не вярват на тези, които плашат Русия, крещят, че след Крим ще последват други региони“. „Ние не искаме да разделяме Украйна“, каза той. Според него обаче Крим „фактически може да бъде само руски“. Путин обвини САЩ и съюзниците им, че си присвояват правото да решават съдбата на света и създават коалиции от типа „който не е с нас, е против нас“, като пренебрегват решенията на ООН. След разпадането на двуполюсния свят Западът смята, че само той е прав в определянето на бъдещето на света, при което използва сила срещу суверенни държави, каза Путин и призова решенията на ООН и САЩ по прецедента с Косово да бъдат приложени в ситуацията с кримския референдум. „Действията на кримските жители отчетливо се вписват в тази инструкция“, каза Путин и обясни, че кримските власти са изхождали именно от косовския прецедент. „Кой знае защо това, което може за албанците в Косово, се забранява на русите, украинците и кримските татари в Крим. Защо?“, попита Путин. По думите му в Крим ще има три пълноправни държавни езика – руски, украински и кримско-татарски.
Сделки за милиарди тушират наказанията
Руски бизнесмени наляха за няколко дни милиарди долари в европейски компании като така хем станаха ясни дълбоките бизнес връзки между Москва и ЕС, но сделките най-вече могат да се разглеждат като туширане на вече наложените санкции, а също и на по-тежките евентуални икономически и търговски ограничения. В неделя Михаил Фридман – един от най-богатите руснаци – купи подразделение на германската петролногазова компания RWE чрез инвестиционна фирма, регистрирана в Люксембург. Става дума за подразделението DEA, за което брои за около 7 милиарда долара, включително и 800 милиона дълг. В същото време руският гигант“Роснефт“ купува половината от консорциума, който е собственик на 26% от италианската „Пирели“. Официално все още не е обявена цената на сделката, но според експерти тя ще бъде на нивото на котировките на акциите от петък – 12 евро за акция. Вчера пък Милиардерът Алишер Усманов затвърди контрола си над руските социални медии, след като увеличи дела си в най-голямата социална мрежа „ВКонтакте“. Интернет холдингът на Усманов Мейл.ру съобщи за закупуването на 12 на сто от акциите на „ВКонтакте“ от Иван Таврин, главния изпълнителен директор на Мегафон. С това делът на Мейл.ру във „ВКонтакте“ – руският отговор на Фейсбук, достигна около 52%.
Приднестровието също иска анекс
Непризнатата Приднестровска република в рамките на Молдова също поиска да стане част от Русия, съобщава в. „Ведомости“.

Изданието разполага с обръщение на председателя на местния парламент Михаил Бурла до председателя на руската Държавна дума Сергей Наришкин. В него Бурла моли да се преразгледа руското законодателство, така че да може Приднестровието да влезе в Русия.

Писмото е резултат от предложението за промяна на руски закон, така че процедурата да не изисква съгласието на страната, от която се прехвърля определена територия чрез международен договор. Текстът бе внесен от депутатите от партия „Справедлива Русия“, но те го оттеглиха в понеделник, защото включването на Крим във федерацията вече може да стане по сега действащия закон, понеже Русия призна украинския полуостров за независима държава.
Отвлякоха и убиха украински военни
Няколко инцидента с украински военни белязаха вчерашния напрегнат ден. Украински военнослужещ беше убит в база в Симферопол, която е била атакувана, предаде Ройтерс. Военният говорител Владислав Селезньов заяви, че един военен е починал от раните си, а друг с ранг капитан е бил ранен. По думите на Селезньов не е ясно кой е започнал атаката, но описа нападателите като „неизвестни, много добре въоръжени и със скрити с лица маски“. Междувременно въоръжени мъже проникнаха на украинско военно летище, стреляха във въздуха и отвлякоха командира на базата, заяви говорител на украинската армия пред Ройтерс. Инцидентът е станал на летище „Белбек“ в близост до Севастопол. „Неизвестни въоръжени лица са пристигнали в базата в нощта на понеделник срещу вторник, произвели са няколко изстрела във въздуха и са отвели командира в неизвестна посока“, каза Владислав Сельознов. При друг инцидент във вторник група от около 30 членове на отрядите за самоотбрана на Крим са проникнали в комплекс от блокове, в които се помещават семействата на украински военнослужещи и са отвлекли командира на комплекса, съобщи още Сельознов. Украинският премиер Арсений Яценюк коментира вчера, че конфликтът в Крим е преминал във военна фаза и обвини Русия, че извършва военнопрестъпления, стреляйки по украински военни. „Конфликтът премина от политически във военен заради руските войници“, каза Яценюк. Той е наредил на военния министър да организира среща с колегите му от Великобритания, Франция и Русия.
НАТО спира работата с Русия
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът прекратява практическото си сътрудничество с Русия заради свързаните с Украйна събития.

„Преосмисляме отношенията с Москва. Ние планирахме да проведем съвместна операция по море за обезпечаването на сигурността на американския кораб, на борда на който ще бъде унищожено сирийското химическо оръжие. Ние ще го охраняваме, но Русия няма да участва в операцията“. Това съобщи генералният секретар на НАТО, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Яценюк: Алианса не е на дневен ред
Изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк обяви, че членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред. Той обаче потвърди, че в края на седмицата Киев ще подпише в Брюксел политическия раздел на споразумението за асоцииране с ЕС.
Цената на газа може да скочи през зимата
Напрежението между Русия и Украйна може да доведе до повишение на цените на природния газ през следващата зима. Това прогнозира шефът на италианската енергийна компания ЕНИ Паоло Скарони, цитиран от в. „Файненшъл таймс“.

Според Скарони най-изложени на риска са Италия, Австрия и южната част на Германия. Защото това са главните страни, които са основни пазари за доставка на руска газ през Украйна. Неведнъж вече компанията ЕНИ е заявявала, че подкрепя проекта за газопровода „Южен поток“, който ще позволи да се доставя газ от Русия, като се заобикаля Украйна.

Украинският депутат-радикал предложи неотдавна да се се повишат таксите за преноса на руски газ през Украйна до 500 долара на 1000 куб.метра. Депутатът предлага, ако Русия не приеме това условие, „незабавно да се прекрати транзита“.
Думата се изсмя на санкциите
Представители на четирите фракции в руската Дума – Михаил Меркелов („Единна Русия“), Ярослав Нилор (ЛДРП), Михаил Емелянов („Справедлива Русия“) и Александър Ющенко (КПРФ) изготвиха проект заявление „За санкциите на САЩ и ЕС“, в което изразиха недоумението си по повод „черния списък“. Ние не търгуваме с принципи и не се страхуваме от никакви санкции“, се казва в изявлението. Авторите на документа предложиха също така на „господин Обама и господата еврочиновници да включат всички руски депутати в списъка на руските граждани, срещу които са разпространени санкциите на САЩ и ЕС“.
В същото време Русия готви свой списък със санкции срещу САЩ и ЕС, който може да бъде готов още в сряда. „В него ще влязат висши чиновници от администрацията на Обама и прочути американски сенатори. Това е опит да се даде приблизително „огледален“ отговор на американските санкции спрямо руските чиновници и депутати“, заяви един от авторите на проекта, пожелал анонимност, пред news.ru.

В речта си пред депутатите Владимир Путин изтъкна, че Москва ще си отмъсти заради западните санкции. Опитите на Запада да изплашат Русия заради действията й в Крим ще се разглеждат като акт на агресия, добави той.Копирано от standartnews.comСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото