твоята гледна точка
Атанас Стоилов, кмет на Аксаково: Ще асфалтираме над 90% от улиците в града до края на годината
Автор: Даринка Илиева, 24 chasa.bg, добавено на 18.03.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

– Г-н Стоилов, Аксаково е първият носител на наградата „Най-добър малък град“. Какви са предимствата му пред останалите?
– Това е признание за Аксаково. Тази година празнуваме 10-годишен юбилей от обявяването му за град. Със средства от оперативните програми успяхме да променим облика на Аксаково. Добрите условия за бизнес, привлечените български и чужди компании, които откриха много работни места в общината, разположението на международното летище с най-новия му терминал и близостта на града до курортите Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена правят Аксаково уникално място за живеене и бизнес.
– Защо толкова фирми избират Аксаково пред Варна?

– Освен това, което споменах, както и двете пристанища, фериботният комплекс, магистралата Варна – София, която минава през общината, цялата територия на града е газифицирана, изградените канализационни мрежи и инфраструктура са подходящи за бизнес. Значение имат и по-ниските от Варна местни данъци и такси. По-бързото решение на проблемите на бизнеса от местната власт също е важно условие. Благодарение на туризма през лятото безработицата в Аксаково е под 5%.
– Кои са най-важните проекти, които ще реализирате тази година?
– Приключваме водния цикъл на града. С този проект решаваме проблемите на града с водоснабдяването и канализацията за следващите 30 г.
Финансирането е по оперативна програма „Околна среда“. Ще се ремонтира водопреносната мрежа, ще се подмени канализацията и ще се асфалтират изцяло улиците, под които преминават тези мрежи. Така над 90% от града ще бъде с изцяло подновена инфраструктура. Работим и по друг голям проект за регионална система на отпадъци на Варна, Белослав и Аксаково. Имаме проекти по „Красива България“ и др.

– Преди време Христо Стоичков ви помогна да станете партньори с испански градове. Какво донесоха тези контакти?
– Аксаково е побратимен с каталунския град Игуалада и имаме общи проекти. Най-важното е, че няколко испански фирми купиха терени до летището, за да изградят логистични зони по примера на Барселона. Целта на тези партньорства е да привлечем бизнеса.
– Четвърти мандат сте кмет. Преди 10 г. Аксаково стана град, а преди няколко направихте и село Игнатиево град. Как става това и мислите ли за пети мандат?

– Това е още един повод да благодаря на „24 часа“ и „Дарик“, че с тази награда помагат да популяризираме Аксаково. Иначе трябва да имаш желание да работиш всеки ден и да получаваш подкрепата на хората. Това е определящото за работата на един кмет. Когато вървиш и хората те поздравяват и те гледат в очите, значи работиш добре. Когато се разминават с теб и не те поглеждат, значи е време да дадеш път на други. Когато станах кмет преди 14 г., Аксаково беше село, без бизнес перспектива.
Първата ни стъпка беше да го газифицираме, променихме визията на центъра, подновихме базата на училищата, детските градини, читалищата и преасфалтирахме улиците. Сега искаме да изградим модерен спортен комплекс със зала, която да се ползва за подготовка от националните отбори по баскетбол и волейбол, които идват да играят във Варна.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ […]

 
 

към началото