твоята гледна точка
На Боровец властта реши: Към 3 министерства правят външнотърговски дружества
Автор Vnews, добавено на 17.03.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Към 3 министерства – на икономиката, на транспорта и на земеделието ще бъдат създадени външнотърговски дружества. Чрез тях те ще си партнират с държавни икономически субекти от страни от Далечния и Средния изток.

Това обяви зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов след семинар на червените депутати с правителството, който се проведе през уикенда на Боровец.

През есента ще бъде създадено външнотърговско дружество за износ на храни към Министерство на земеделието, обясни Стоилов.

Още не е решено от какъв тип точно ще са тези дружества, но се обсъждат различни идеи, за да се улесни износът на българска продукция, обясни премиерът Пламен Орешарски.

„Става въпрос за това как разпокъсана продукция и малки партиди, какъвто е случаят в България, да отидат на пазари, които изискват големи партиди“, допълни Орешарски и обясни, че това била и една от най-честите причини да се говори за загуба на пазари.

Най-вероятно това ще са сдружения с активното участие на земеделските асоциации, които често сами поставяли въпроса да се подпомогне даването на експортни възможности, допълни премиерът.

До 20 април правителството ще представи програмата си за индустриализация с ориентир 2020 г. и с акцент върху мерките за окуражаване на индустриалното развитие. Тя ще се изготви след диалог с работодатели, синдикати и неправителствени организации, както и в активна работа с групата на БСП, обяви пък соцлидерът Сергей Станишев.

„С приоритет ще подкрепяме високотехнологични производства, но не бихме се отказали и от традиционните, които ще доведат до икономически растеж“, каза премиерът. Той обясни, че усилията на правителството ще бъдат насочени към държавно подпомагане най-вече чрез административно улеснение и чрез кадри.

„Залагаме на всички форми на реиндустриализация в съответствие и с нашата политическа програма за активната роля на държавата като регулатор, собственик и инвеститор“, включи се и Стоилов. Сред предвидените за първата година мерки той изброи стимулиране на инвестиции в частния сектор, държавно съдействие чрез изграждане на индустриална инфраструктура, развитие на индустриални зони, подготовка на квалифицирана работна сила. Предвидено е и използване на инструментариума на Българска банка за развитие в съчетание с експортното застраховане и държавно участие, допълни Стоилов. Според него трябва да се съдейства както чрез съществуващи държавни търговски дружества, така и чрез партньорство на държавата и общините с частни инвеститори.

Нужни са модерни схеми, с които да се търси добавена стойност на производствата, и в никакъв случай не трябва бюджетни пари да се наливат в стари предприятия, обяви пък соцдепутатът Петър Кънев.

Ще се търси съдействие на държавата основно за финансиране чрез различни икономически механизми на преработвателната промишленост като краен продукт, категоричен бе той.

Според анализ на Министерството на икономиката има нужда от 44 хил. инженери, а годишно се „произвеждат“ около 20 хиляди. При нужда на 23 хил. специалисти в бизнеса и икономиката се „произвеждат“ 46 хиляди, даде примери Кънев.

„България е на 3-о място в Европа по ниво на т.нар. индустриализация в нейния дял на икономиката. Ако средно за Европа индустрията държи 16%, то в България е 24,5%. Логично е страните от Източна Европа да имат най-голям дял на индустрията в своята икономика“, каза Кънев.

Започва строителството на 2 нови язовира, обяви още Станишев. Единият е „Пловдивци“ в Рудозем – за 40 млн. лева заедно с пречиствателната станция, и „Луда Яна“ в Панагюрище за 52 млн. Предстои и рехабилитация на язовир „Студена“ в Перник. Парите ще са изцяло от бюджета.

Ще има отделна програма за борба с водните режими и в 30 населени места този проблем ще бъде решен, обеща Станишев. По програмата за безводие се отделят 20 млн. лева.

До края на годината ще бъдат завършени 94 км пътища, обяви пък шефът на регионалната комисия Борислав Гуцанов. Става въпрос за 65 км от лот 1 и 2 на магистрала „Марица“, 15 км от лот 4 на „Струма“, завършването на Западната софийска дъга и 6,5 км от обходния път на Враца.

От регионалното министерство няма загубен нито един лев от парите, предоставени за България, каза Гуцанов. Той обясни, че над 500 млн. лв. са разплатените пари за първите 8 месеца на това управление с бенефициенти по строителството основно на пътища. 655 млн. ще се платят до края на годината.

Започваме за първи път да правим ремонти на третокласната пътна мрежа, която е повече от 35%, само за тази година става въпрос за над 50 млн. лева, обяви още Гуцанов. По европейските фондове до края на годината имаме възможност да усвоим 1,860 млн. евро.

Разкрити над 25 000 работни места, до април – още 13 230

От януари досега са разкрити 25 415 работни места в реалната икономика. Това обяви шефката на социалната комисия Корнелия Нинова. До април ще бъдат разкрити още 13 230, гарантира тя.

Нинова обясни, че част от новите работни места ще са по програми за насърчаване на малкия бизнес, други ще бъдат по програма „Сигурност“ на МВР. Тя предвижда разкриването на доброволни патрули в малките населени места, както вече обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.

7000 са наетите до момента по програми за младежка заетост. До края на годината трябва да бъде осигурена работа за 128 хил. младежи до 29 г., обеща Нинова. От бюджета ще бъдат осигурени 15-20 млн., за да няма дупка в оперативна програма „Човешки ресурси“ между двата програмни периода, обясни още соцдепутатката.

От следващия месец започва изграждането на 35 спешни центъра към общинските лечебни заведения, обяви пък здравният министър Таня Андреева. Оборудването и заплащането наработата в тях щели да се поемат от държавата като част от изпълнението на ангажимента на правителството за равномерно разпределение на здравната помощ. Отделно в страната ще бъдат изградени и 11 спешни центъра от типа на „Пирогов“, които да поемат тежките случаи. Първите ще са в Плевен, Велико Търново и Бургас.

Амбицията ни е отпадналите от училище деца да са по-малко от 12%, заяви пък образователният министър Анелия Клисарова.

Всеки месец министрите ще се отчитат на депутатите

Всеки месец министрите ще се срещат с председателите на ресорните си комисии в парламента и на „Позитано“ 20. Заедно те ще обсъждат какво е свършено в предходния месец и ще набелязват задачите си за следващия.

Новата инициатива за подобряване на координацията между изпълнителната власт и БСП бе обявена от соцлидера Сергей Станишев след семинара в Боровец.

Това беше една полезна среща, на която уточнихме по-ефективни механизми за взаимодействие, обясни Станишев. Договорено било такива семинари да се провеждат през няколко месеца.

Настоявах за подобна среща пред Станишев от началото на годината. Беше изключително полезно да координираме не само политиките, но и за реализирането на някои мерки, за които имаме нужда от подкрепата на парламентарната група, обясни премиерът Пламен Орешарски. Той напомни, че е имал подобен разговор и с ДПС.
„Нямаше въпроси, по които групата да изказа отрицателно становище, защото ние се движим по програма, която е одобрена и от БСП“, допълни Орешарски.

В кулоарите на семинара обаче стана ясно, че и Орешарски, и доста от министрите му са били подложени на остри критики от червените депутати. Повечето от тях били градивни и до искане на оставки не се е стигнало, разказаха присъствали на сбирката. Целта ни беше да си кажем проблемните места, да подобрим координацията и да няма повече недоразумения, за да върви работата напред, обясни соцдепутат.

Ясно е какво постигнахме, няма да се хвалим, дайте да видим какво има да се изчиства като проблем и какво ще правим оттук-нататък, дал тон сам премиерът.

На „приятелски огън“ от депутатите били подложени министрите Таня Андреева, Димитър Греков, Кристиан Вигенин и Драгомир Стойнев. Основните критики на червените били, че министрите не съгласуват предварително с тях законите си, че не им се казва кои документи са приоритетни от гледна точка на съгласуване с евродирективите.

Депутати настояли също, когато се обадят на шефовете на кабинети с искане за среща с министъра по законодателен въпрос, да не бъдат отсвирквани и препращани в „шеста глуха“ до чиновници, а да се намира време за среща с тях.

Нов план за бежанците: Охраната на границата остава

Правителството ще предложи нов план за действие във връзка с миграционния натиск, който да е със срок декември 2014 г., тъй като настоящият е със срок края на март. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. В новия план ще залегнат част от сегашните мерки, като ще се настоява за продължаване на специализираната полицейска операция по границата, защото в Турция има 1 млн. сирийски бежанци и ако свалим охраната, много от тях ще дойдат насам, обясни той.

С въвеждането на новите мерки средно на месец влизат 100-120 бежанци при 3600 миналия октомври. В края на месеца местата за временно настаняване на търсещи закрила у нас, които отговарят на европейските изисквания, ще станат 6000, обяви още зам.-министърът. В началото на кризата местата са били 1230.

150-200 души средно на месец се експулсират от България, като основният проблем за това да са повече е финансов, допълни Маринов.

БСП вкарва лекия режим за пушене през Закона за туризма

С промени в Закона за туризма БСП ще направи втори опит за либерализиране на режима за пушене на обществени места. Те ще бъдат готови до края на март и ще разрешат пушенето в нощни заведения – барове и дискотеки, както и в игрални зали. Предвижда се облекчаване на режима и в кръчми, в които има изградена добра климатизация и обособени помещения.

Тютюневият дим ще бъде забранен тотално само в сладкарници и малките квартални кафенета.

Това ще е втори опит на червените, след като през декември подобни промени не минаха в Закона за здравето. Тогава срещу него се обяви здравната министърка Таня Андреева.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Общите събрания на ВКС и ВАС нямат свой човек в комисията в новия законопроект на партията на Бойко Борисов

Проект за изцяло нова антикорупционна комисия, която да работи със 7-годишен мандат, колкото […]

 

Санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция. Това предупредиха от Европейския парламент. Документът беше приет от съюза на […]

 

В 11,00 часа в понеделник ПП-ДБ връщат изпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. От прессекретариата на […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото