твоята гледна точка
Вносните стоки – само с наш етикет
Автор Vnews, добавено на 17.03.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Вносните стоки да бъдат с етикети, изписани изцяло на български език. Това е една от идеите на кампанията „Подкрепете българското“, която правителството смята да инициира.
Сега у нас се продават често вносни стоки, предназначени за други пазари, като върху етикетите се добавят микроскопични стикери с български превод, които се четат трудно.

Идеята на кампанията е да защити българския производител от нелоялния внос и да насърчи хората да купуват родни стоки.
„Целта е хората да разберат, че когато купуват български продукти, това води до увеличаване на производството и нови работни места“ , обяви в интервю за „Труд“ икономическият министър Драгомир Стойнев.

Кампанията ще позволи на потребителите да правят информиран избор, понеже много лесно ще различават кои стоки са произведени у нас и кои са вносни. Освен това така ще има по-голяма равнопоставеност между вносителите и производителите.
„Българските производители и стоките им са много по-проверявани у нас от вносните. Защото помислете какво се получава – в момента N на брой държавни служби контролират качеството и безопасността на българските стоки, а за вносните е нужно само да имат залепен стикер с български превод, за да са на пазара“, коментира министър Стойнев.
Той подчерта, че идеята тепърва ще се дискутира с браншовите организации на вносителите. Ще се проверява и дали тя не противоречи на европейските директиви.
За разработване на кампанията „Подкрепете българското“ се създава работна група с участието на депутати, представители на работодателски и браншови съюзи, експерти от съюз „Произведено в България“.

По време на дискусиите ще се обсъди и още една стара идея – етикетите на родните стоки да съдържат запазен знак „Местен продукт“, каквато практика има в други страни.
За целта на кампанията ще се помисли дали в бъдеще държавата да не даде повече правомощия на браншовите организации да регулират дейностите в своите сфери, вместо това да вършат държавни органи, както е сега. Работната група ще приеме и всякакви други предложения.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите по-строги наказания за шофиране след употребата на алкохол и наркотици, превишена скорост и неправилно изпреварване влизат в сила от днес.

Ако редовно превишавате разрешената скорост, рискувате бързо да останете без шофьорска […]

 

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд […]

 

Тази нощ, точно в 03:00 ч. преминахме към лятното часово време и преместихме стрелките на часовника с един час напред, съобщават […]

 
 

към началото