твоята гледна точка
Вносните стоки – само с наш етикет
Автор Vnews, добавено на 17.03.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Вносните стоки да бъдат с етикети, изписани изцяло на български език. Това е една от идеите на кампанията „Подкрепете българското“, която правителството смята да инициира.
Сега у нас се продават често вносни стоки, предназначени за други пазари, като върху етикетите се добавят микроскопични стикери с български превод, които се четат трудно.

Идеята на кампанията е да защити българския производител от нелоялния внос и да насърчи хората да купуват родни стоки.
„Целта е хората да разберат, че когато купуват български продукти, това води до увеличаване на производството и нови работни места“ , обяви в интервю за „Труд“ икономическият министър Драгомир Стойнев.

Кампанията ще позволи на потребителите да правят информиран избор, понеже много лесно ще различават кои стоки са произведени у нас и кои са вносни. Освен това така ще има по-голяма равнопоставеност между вносителите и производителите.
„Българските производители и стоките им са много по-проверявани у нас от вносните. Защото помислете какво се получава – в момента N на брой държавни служби контролират качеството и безопасността на българските стоки, а за вносните е нужно само да имат залепен стикер с български превод, за да са на пазара“, коментира министър Стойнев.
Той подчерта, че идеята тепърва ще се дискутира с браншовите организации на вносителите. Ще се проверява и дали тя не противоречи на европейските директиви.
За разработване на кампанията „Подкрепете българското“ се създава работна група с участието на депутати, представители на работодателски и браншови съюзи, експерти от съюз „Произведено в България“.

По време на дискусиите ще се обсъди и още една стара идея – етикетите на родните стоки да съдържат запазен знак „Местен продукт“, каквато практика има в други страни.
За целта на кампанията ще се помисли дали в бъдеще държавата да не даде повече правомощия на браншовите организации да регулират дейностите в своите сфери, вместо това да вършат държавни органи, както е сега. Работната група ще приеме и всякакви други предложения.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото