твоята гледна точка
Нинова обещава 13 000 нови работни места
Автор Vnews, добавено на 16.03.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

През април стартират няколко програми, които ще осигурят над 13 хиляди нови работни места, съобщи в Боровец председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова.

„За нас борбата с безработицата и повишаването на заетостта остават абсолютен приоритет. Към февруари месец безработицата е 12,2% по данни на Агенцията по заетостта, т.е. тя се задържа, с тенденция за лек спад. Добрата новина за нас е, че от януари до сега 25 415 безработни лица са започнали работа в реалния сектор, в реалната икономика“, каза Нинова.

По думите й програмите, които започват са „Сигурност“ – около 5 000 души, която да гарантира на МВР помощ за битовата престъпност., няколко регионални програми за заетост, насочени към областните и общинските администрации. Те обхващат 2000 души. Мерки за подпомагане на бизнеса за разкриване на нови работни места – обхващат през април 2430 души. И мерките „Подкрепа за заетост“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

 

„През април общо 13 230 българи ще могат да започнат работа“, обобщи Нинова.

 

Корнелия Нинова коментира и Младежката гаранция: ние сме една от първите страни в ЕС, която прие законодателната рамка за усвояване на средствата за младежката гаранция. Тя стартира още в началото на януари с национални средства. По думите и от януари до сега се наети в реалния сектор до 29, 7000 младежи по тази програма.

„До края на годината те ще бъдат 128 000 млади хора. В момента, поради изтичащия период на старата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, доста хора са освобождават от работа, а новата ще старатира едва в края на годината. В цялата страна има освободени хора, което създава определено напрежение, затова правителството е започнало предварителни разговори с Брюксел и имаме уверение, че ще бъде одобрена мярка да стартираме с национални средства новите мерки за новата ОП „Човешки ресурси“, това ще стане още през юни, а след това Брюксел ще възстанови тези средства през втората половина и до края на 2014 г. по тази мярка ще бъдат обхванати около 7000 души до 24 г“, обясни още Нинова.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото