твоята гледна точка
В белодробната болница спират работа за час всеки ден
Автор Vnews, добавено на 14.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Лекари и сестри в белодробната болница във Варна започнаха едночасови стачки. Те няма да обслужват пациентите от 9.30 до 10.30 ч всеки ден. Проблемът, нерешен от година и половина насам, отново ескалира, защото персоналът не е получавал заплати от ноември м.г. Държавната издръжка се базира на брой преминали болни, лечението им продължава дълго и струва в пъти  по-скъпо от превежданите суми. А и в болницата не влизат постъпления по клинични пътеки. Месечният дефицит надхвърля 30 000 лева. Община Варна частично го покрива, като аварийно дава пари за иначе държавно делегираната дейност.
„Общинският съвет гласува последно през февруари 75 000 лв. за изплащане на заплатите ни, но още не сме ги получили. Така е от 2 години, затова хората масово напускат. Заминават си най-добрите специалисти с 30-годишен стаж“, каза Йорданка Славова, председател на КТ „Подкрепа“ в здравното заведение. По думите й освен нея в диагностичния блок останала още една сестра, а пациентите се множат – за февруари има 16 новооткрити туберкулозни. Това е социална болест, а никой не иска да поеме отговорност за нормалното лечение на пациентите, допълни Славова. Тя алармира още, че ако болницата бъде закрита, жълтата гостенка ще тръгне по улицата и ще сее зараза. От Добрич, където бил закрит тубдиспансерът, дошъл пациент – истински живи мощи, който до вечерта починал, даде пример сестрата.
Персоналът на здравното заведение се е стопил от 60 на 40 души. В оставка е и управителят д-р Станимир Киряков. В същото време от месец болницата е със запорирани сметки, тъй като дължи 81 447 лв. за диетичното хранене на пациентите в стационара. В докладна до  общинските съветници се посочва, че ако борчът не бъде изчистен веднага, 32 пациенти ще останат без храна. В късния следобед вчера започна заседание на здравната комиссия в местния парламент заради проблема.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от ескалиращи цени на храните, които са предизвикали протести, предаде Асошиейтед […]

 

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят […]

 

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния […]

 
 

към началото