твоята гледна точка
Държава и кметства ще си възлагат поръчки без търг
Автор Vnews, добавено на 14.03.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Държавата и общините ще могат да възлагат обществени поръчки без търг на свои предприятия или фирми. Практиката, известна като “in house поръчки”, бе гласувана окончателно вчера от парламента при второто четене на Закона за обществените поръчки. Текстът бе предложен от депутата от “Коалиция за България” Борислав Гуцанов.

Досега тя се допускаше само за свързани частни дружества, като от тази практика масово се възползваха ЕРП-тата. За тях имаше две условия – 80% от оборота им да е формиран от дейности, свързани с поръчката, и то за последните три години.
За частните дружества те остават същите и в новия закон, но за държавните и общинските фирми ще важи само първото ограничение – за обема дейност, без времевото изискване.

Работодателските организации разкритикуваха остро решението (виж по-долу) и заявиха, че ще започне масово създаване на общински и държавни фирми.
“Не виждам нищо лошо в това да се създават нови общински и държавни дружества. От това ще се възползват предимно големите общини, както и държавните предприятия, които не могат да се конкурират с частния сектор”, коментира зам.-председателят на правната комисия в парламента Хамид Хамид.

По думите му е изключено държавните и местните предприятия да използват за подизпълнители частни компании, защото за това ще е нужно да обявят обществена поръчка. Това ограничение обаче не важи за държавните и общинските фирми, които също ще могат да получават поръчки без търг.

Хамид каза още, че вътрешните поръчки вече работят успешно в Германия, Франция и Испания.

Вносителят Борислав Гуцанов посочи, че in house практиката е позволена с решение на Европейския съд и досега се е прилагала у нас при преработката на отпадъци. “Това е стъпка към връщане на държавността. Несъстоятелни са тревогите, че ще се нароят общински фирми. По-скоро ще се даде рамо на съществуващите, които често вършат по-качествено работата от частните”, каза Гуцанов.

Тепърва в правилника на закона ще се уточнява как да се определя пазарната цена, по която кметствата и държавата ще плащат на фирмите си. “Тоталното легализиране на възможността възложителят да възлага без ограничения във всяка сфера крие опасности.

Щом няма пазар, конкуренция, състезание, коя е справедливата пазарна цена?”, попита риторично депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. Той посочи, че на заседание на правната комисия дори е обсъждана идея кабинетът да определя методика за цените на поръчките.

“Отваряме сериозно врата за злоупотреби. Ограничаваме частния сектор. В много населени места той е единственият, който движи икономиката”, посочи и Емил Радев от ГЕРБ. “Теоретично утре регионалният министър без търг и конкурс може да назначи ГУСВ да изгради тунела под Шипка, а фирмата да си търси подизпълнители”, възмути се колежката му Лиляна Павлова.

Бизнесът: Ще се нароят общински фирми

“Категорично сме против ин хаус поръчките. Всички общини ще си направят собствени фирми, които пък от своя страна ще възлагат дейностите на частни, защото няма да имат капацитет да се справят”, коментира пред “Труд” Божидар Данев от Българската стопанска камара. Той подчерта, че новата практика ще е условие за корупция.

Според изпълнителния директор на Българската строителна камара Иван Бойков държавата и общините трябва да възлагат поръчки на свои фирми само за комунални услуги като почистване и сметосъбиране. В строителството този подход не трябва да се прилага, защото ще се вземе хлябът на хилядите частни фирми, каза Бойков.

Не подкрепяме ин хаус поръчките. Това ще доведе до създаване на държавни и общински дружества. Смятам, че се създават предпоставки за увеличаване на разходите и намаляване на качеството при изпълнението на поръчките, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Младите работници и служители са с по-ниски доходи и имат по-големи финансови задължения в сравнение с тези на заетите на пазара […]

 
Властта

Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат. Аз предвиждам, че с новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще […]

 
Здраве и красота

Кайсиите, или абрикосите, са вкусни и сочни плодове, които са пълни с полезни витамини и минерали.

Те са известни със своята сладка […]

 
Жълто

Дъщерята на Ари Булон, който твърди, че е син на Ален Делон, е поискала от съд в Женева да назначи разреши […]

 
 

към началото