твоята гледна точка
Глаукомата – тихият крадец на зрението
Автор Vnews, добавено на 13.03.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Нарастващата честота на глаукомата със застаряването на населението и ниската честота на диагностика изискват огромно усилие за образоване на обществеността за риска от глаукома и необходимостта от регулярни прегледи, за да се намали глобалната слепота.
Какво трябва да знаем?
Факти свързани с глаукомата:
1. Има различни видове глаукома.
Първичната глаукома е най-честа, като причината за нейното развитие не е установена. Вторичните глаукоми са резултат от други най-често очни заболявания.
2. Всеки може да развие глаукома.
Факторът „възраст“ някога се смяташе за важен и очните лекари търсеха глаукома след 45-та година. Днес се знае, че заболяването може да започне рано. Съществуват вродени форми на глаукома, както и такива в детска възраст (ювенилни). Профилактичните прегледи могат да открият заболяването.
3. Глаукомата води до необратима слепота, ако не бъде открита навреме и правилно лекувана.
Голяма част от хората, които страдат от глаукома не знаят за своето заболяване. По статистика 50% от глаукомно болните са недиагностицирани.
4. Лечението на глаукомата може да спре процеса на ослепяване, ако започне своевременно.
Ако офталмологът прецени, че се каса за глаукома трябва да се започне лечение. Назначават се капки за намаляване на очното налягане, които могат да бъдат един, два или три вида в зависимост от нуждата. При липса на достатъчен ефект се препоръчва лазер за намалявяне на налягането. Ако и това не помогне се пристъпва към оперативно лечение. Ако глаукомният процес е започнал и не може да бъде спрян, тогава той трябва да бъде забавен.
5. Заболяването е хронично и изисква доживотен контрол.
6. Протича „тихо“-безсимптомно.
Няма болка, дразнене. Типичното нарушение на периферното зрение често остава незабелязано. Загубата на зрение е белег за много напреднало заболяване.
7. Заболяването може да протича с нормално или повишено вътреочно налягане.
Някога глаукомата се свързваше с високо очно налягане. Нормалните стойности са между 10 и 20 мм живак (mmHg). Съществуват форми на глаукома с ниско налягане. Има хора с повишено очно налягане (24 -26 мм живак) без заболяване. За поставяне на диагнозата „глаукома“ не е достатъчно да се измери очното налягане. Необходими са специализирани изследвания:
– компютърен периметър(КАП), който оценява функцията на зрителния нерв
– ОСТ на зрителен нерв(скенер) за оценка степента на атрофия
8. Рискови фактори за развитие на глаукома са расата, фамилната обремененост, възрастта, късогледството и др.
Заболяването се онаследява, но изявата му зависи от редица фактори. При наличие на родственици със заболяване рискът нараства 5 до 10 пъти. Възможно е, обаче, да се развие и при липса на родственици със заболяване.
Честотата на глаукомата нараства с възрастта като 1 от 200 на 40 години и 1 от 8 на 80 години страда от глаукома.
Офталмологът и пациентът стоят от двете страни на заболяването. И двамата трябва да направят необходимите превантивни стъпки, за да го избегнат. Най-важното при болестта глаукома („тихия крадец на зрение“)  е превенцията и ранната диагноза.
Какво трябва да направите?
Ежегоден профилактичен преглед при офталмолог, който трябва да включва измерване на зрителната острота и вътреочното налягане, както и разширяване на зениците за оглед на очните дъна. Това позволява да се установи наличието или липсата на катаракта, глаукома и диабетна ретинопатия-най-честите причини за зрителна инвалидизация.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност шестима директори на общински дирекции и предприятия, рапортува кметският пресцентър […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 

Иран пусна късно снощи рояк от безпилотни летателни апарати с експлозиви и изстреля ракети по Израел в първото си директно нападение […]

 
 

към началото