твоята гледна точка
Спецекипи на внезапни проверки във фирмите за бързи заеми
Автор Vnews, добавено на 13.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Спецекипи, съставени от служители на БНБ и Комисията за защита на потребителите, ще тръгнат на проверки из офисите на фирми, отпускащи заеми. Те ще следят дали бланките и формулярите, които попълват искащите кредит, отговарят на закона, както и дали се вършат нарушения при отпускането на сумите и тяхното събиране.

Предложението за създаването на такива екипи е на Върховната административна прокуратура. Тя започна проверка на институциите у нас за това как е била регулирана дейността на фирмите за бързо кредитиране. До разследването на държавното обвинение се стигна след серия медийни разкрития за злоупотреби при отпускането на малки заеми.

По време на проверката прокуратурата е анализирала дейността на БНБ и КЗП в подобни случаи. Според държавните обвинители двете институции трябва да стиковат действията си, за да работят по-ефективно. От данните на прокуратурата става ясно още, че през миналата година БНБ е образувала 11 процедури по дерегистрация на подобни фирми заради драстични нарушения. От държавното обвинение обаче обясниха, че често причините за подобни действия са формални като липса на съответни документи и не са свързани с установяване на конкретни нарушения при отпускането на заеми.

В същото време от КЗП за една година са извършени над 250 проверки по жалби за нарушение на Закона за потребителския кредит.Инспекторите са установили 57 неравноправни клаузи в договорите и общите условия на небанкови институции у нас. Фирмите получили 30-дневен срок да спазят препоръките на комисията. 26 от тях веднага изпълнили изискванията на КЗП, а две не изпълнили препоръките. Освен това били проверени и лизингови дружества, в които служителите на КЗП установили 172 клаузи в договорите, които ощетяват клиентите. След като 28 от проверените дружества спазили препоръките на комисията, е решено други 4 да бъдат съдени за неизпълнение на предложенията.

„Профикредит” смени общите условия

Фирма „Профикредит”, срещу която бяха подадени най-много жалби от потребители миналата година, е сменила общите си условия след намесата на КЗП и прокуратурата. Компанията за бързо кредитиране е отнесла и 8 акта. Според проверяващите дружеството мамело своите клиенти, като рекламирало, че дава пари назаем „без скрити такси и условия”. Това обаче се оказвало лъжа и много често клиентите не знаели каква крайна сума ще платят след като изтеглят кредит. Освен това компанията е санкционирана, тъй като не представяла пълна предоговорна информация на кредитираните лица, а в договорите липсвали задължителни по закон реквизити. Глоба дружеството отнесло и затова, че начислявало такси при отказ от договора.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ […]

 
 

към началото