твоята гледна точка
Слагат кантари и решетки на старите асансьори
Автор Vnews, добавено на 13.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Специални кантари ще се монтират на асансьорите, които нямат устройства за контрол на товарите и кабините им са по-големи от стандартните. Това реши правителството, като промени наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьорите. Уредбите, на които ще се монтират кантари, са само около 2000 на брой и произведени преди 2002 г. Поставянето на измервателния уред трябва да стане до края на 2015 г.

Живеещите в блокове със стари асансьори имат още един начин да предотвратят претоварване – да се монтира врата, която да раздели кабината и в нея да се качват по-малко пътници. Така няма да се стига до препълване и аварии. Друго изискване е в кабините на асансьорите да има аварийно осветление. То  трябва да се включва автоматично при спиране на тока. Така пътниците, които са останали в асансьора няма да остават на тъмно и да изпадат в паника. Наредбата предвижда още до 30 юни 2016 г. шахтите на асансьорите да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината, в шахтата и ролковото им помещение да се монтират устройства за аварийно спиране. Така уредбите ще станат по-безопасни за техниците и служителите от метрологията, които проверяват изправността им. До 31 декември 2016 г. трябва да се осигури аварийна двустранна разговорна радиовръзка между пътниците в кабината на асансьора и фирмата, която го обслужва аварийно. Така най-бързо ще се отстраняват повредите и ще намалеят случаите, в които пътниците сами излизат от кабината и падат в шахтата или се нараняват по някакъв начин.

Наредбата предвижда най-дълъг срок за монтиране под кабините на предпазен щит. Това трябва да стане до края на 2023 г. в жилищните сгради, а в обществените – до края на 2018 г. Щитът ще предпазва пътниците от падане в шахтата, когато напускат кабината при принудително отваряне вратата при засядане.

По данни на Българската асансьорна асоциация в България има 120 000 асансьора. 80 000 от тях са на възраст между 20 и 80 г., една нова уредба струва между 20 000 и 40 000 лв. Монтирането на допълнителните устройства към старите кабини ще е 10 или дори 20 пъти по-евтино, коментираха експерти.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 

към началото