Кампаниите срещу тютюнопушенето са достатъчно мащабни, така че едва ли има човек, който да не е запознат с вредите от пушенето на цигари. Доста по-малко обаче се говори за недостатъците на храните, които хората консумират. Така например, яденето на много месо и сирене от представителите на средната възраст е също толкова смъртоносно, колкото тютюнопушенето.
Резултатите идват от изследване, в което участвали няколко хиляди мъже и жени над 50-годишна възраст. Учените установили, че хората, които приемат най-много животински протеини, са изложени на два пъти по-голям риск от преждевременна смърт, отколкото останалите. Също така те са четири пъти по-застрашени от рак – число, сравнимо с пушенето на цигари.
Според изследователите протеинът, открит в месото, сиренето, яйцата и други животински продукти, подпомага стареенето на клетките в организма и подхранва туморите. По тази причина учените съветват хората на средна възраст да ограничат приема на тези храни и да извличат протеини от риба, боб и леща.
Констатациите са особено важни за хората, които спазват диети като тези на Аткинс или Дюкан, в които особено застъпени са протеините от животински продукти. Успокоителната новина е, че ограничението на тези храни трябва да трае до 65 години, тъй като изследователите са открили, че след това хората отново се нуждаят от повече протеин, пише вестник Daily Mail.
Това не е първото изследване, което доказва ясната връзка между високопротеиновата диета и сериозни здравословни проблеми, а в много случаи и по-ранна смърт. Според някои експерти дори умереното количество протеин, което е от 10 до 19 на сто от калориите, също е опасно.
Споделете текущата публикация: