твоята гледна точка
Отвод на съдебния състав прекрати делото срещу групата на Иван Славков
Автор Vnews, добавено на 10.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Състав на Варненския апелативен съд се отведе от гледане на делото на престъпната група на бившия общински съветник и бивш президент на ФК „Спартак“ Иван Славков, създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора.

Съдът взе това решение след обстоен анализ на исканията на адвокатите на всички подсъдими, които още в сутрешното заседание поискаха отвод както на представителите на прокуратурата, така и на съдебния състав. Председателят на състава на съда и докладчик по делото съдия Ангелина Лазарова, която е командирована от ВОС в Апелативен съд Варна отхвърли като голословни, необосновани и недоказани твърденията на адвокатите за предубеденост и пристрастност на съдебния състав. Съдът коментира и въпроса, свързан с командироването на съдия Лазарова в Апелативния съд и уточни, че това е въпрос, разрешаван от административните ръководители на Варненския окръжен съди на Апелативен съд Варна.

Съдът изясни хронологията на действията на Апелативния съд след постъпването на това дело (на 17 септември 2013 година). В документите по въззивното производство има разпечатка, в която са изредени имането на съдиите от тази инстанция, които не могат да участват в разглеждане на делото, тъй като са участвали в различни етапи на съдебния контрол в рамките на досъдебното производство.

От всички съдии на Апелативен съд Варна само 4-ма е могло да бъдат разпределени на принципа на случайното разпределение. Първият съдия докладчик, който е бил посочен от компютъра се е отвел от делото. Близо месец по-късно съдия Лазарова е била командирована в Апелативен съд и седмица след това, на 27.11.2013 година компютърната програма я посочва за съдия-докладчик по делото. От тази дата и до настоящия момент съдия Лазарова не е била включвана в разпределението на други, постъпили дела в апелативната инстанция. Другите двама членове на състава не били определени за участие в процеса с надлежен акт на съда.

„Твърденията на защитата на подсъдимите за наличие на съмнение в начина на формиране на съдебния състав на конкретното дело е свързано с нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата и рефлектира върху оценката на състава като независим“, казва в своето определение съдията докладчик. Именно това са и основанията на този състав на съда да си направи отвод от разглеждане на настоящото дело. Всеки един от членовете на съдебния състав декларира, че не са налице каквито и да са съмнения по отношение на професионалната им компетентност и безпристрастност.

След днешния отвод на състава на Апелативния съд, делото ще бъде докладвано на председателя на Варненския апелативен съд за преразпределение./ВарнаутреСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото