твоята гледна точка
Гласуваха заем за нов паркинг до Малките терми
Автор Vnews, добавено на 10.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Заем в размер на 1,32 млн. лева ще изтегли Община Варна за изграждането на открит паркинг до Малките римски терми. Съветниците от финансовата комисия към Общинския съвет дадоха „зелена светлина“ за тегленето на кредита.

Паркингът ще бъде обособен на бул. „Приморски“ – от ул. „Преслав“ до ул. „Черноризец Храбър“. Стойността на проекта е 1,5 млн. лева. За 1,32 млн. лева от тях общината ще изтегли заем, а останалите близо 180 000 лева ще бъдат собствено финансиране. С тези пари ще бъде ремонтирана и прилежащата инфраструктура на бул. „Приморски“ и ул. „8-ми ноември“, обясни шефът на финансовата дирекция в общината Стефка Господинова.

Изграждането на паркинга ще бъде финансирано чрез нисколихвен кредит от инициативата JESSICA. Срокът за усвояване на средствата е 5 месеца, а за погасяване на кредита – 10 години. Лихвата е фиксирана в размер на 1,5% без такса за предсрочно погасяване.

Общината планира да изгради нов паркинг за 50 коли и да реновира съществуващия за 84 автомобила. Общо обособените места ще бъдат 134, като 8 от тях ще са за инвалиди. Ще има и паркоместа за 6 автобуса, предназначени за туристически групи, каза председателят на финансовата комисия Тодор Балабанов от ГЕРБ.

Автомобилният паркинг ще бъде платен, а автобусният – безплатен. Те ще се обслужват от автоматични паркинг системи. Ще има видеонаблюдение и система за следене на свободните паркоместа.

Прогнозните приходи за общината годишно са около 240 000 лева, а разходите – около 87 000 лева. Харчовете са за поддръжка и застраховка на автоматичните системи, ток, горива, телефон, химически тоалетни, заплати и осигуровки.

Общината планира престоят на паркинга да струва 2 лева за първи час и по 1 лев за всеки следващ. Таксата за мотори ще бъде левче.

Паркингът трябва да бъде построен тази година. Срокът за въвеждане в експлоатация е до 6 месеца след издаването на разрешителното за строеж и подписването на договора по инициатива JESSICA. Плановете на администрацията са обаче той да бъде готов за началото на туристическия сезон.

Това е вторият паркинг, който ще бъде изграден със средства по инициатива JESSICA. Преди няколко месеца варненските общински съветници одобриха тегленето на 1,5 млн. лева заем за изграждането на паркинг за 150 коли до Морската градина. Той ще заеме разделителната ивица на бул. „Княз Борис I” – от спирка „Акациите“ до Делфинариума, и трябва да бъде готов до края на годината./ДарикСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото