твоята гледна точка
Гласуваха заем за нов паркинг до Малките терми
Автор Vnews, добавено на 10.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Заем в размер на 1,32 млн. лева ще изтегли Община Варна за изграждането на открит паркинг до Малките римски терми. Съветниците от финансовата комисия към Общинския съвет дадоха „зелена светлина“ за тегленето на кредита.

Паркингът ще бъде обособен на бул. „Приморски“ – от ул. „Преслав“ до ул. „Черноризец Храбър“. Стойността на проекта е 1,5 млн. лева. За 1,32 млн. лева от тях общината ще изтегли заем, а останалите близо 180 000 лева ще бъдат собствено финансиране. С тези пари ще бъде ремонтирана и прилежащата инфраструктура на бул. „Приморски“ и ул. „8-ми ноември“, обясни шефът на финансовата дирекция в общината Стефка Господинова.

Изграждането на паркинга ще бъде финансирано чрез нисколихвен кредит от инициативата JESSICA. Срокът за усвояване на средствата е 5 месеца, а за погасяване на кредита – 10 години. Лихвата е фиксирана в размер на 1,5% без такса за предсрочно погасяване.

Общината планира да изгради нов паркинг за 50 коли и да реновира съществуващия за 84 автомобила. Общо обособените места ще бъдат 134, като 8 от тях ще са за инвалиди. Ще има и паркоместа за 6 автобуса, предназначени за туристически групи, каза председателят на финансовата комисия Тодор Балабанов от ГЕРБ.

Автомобилният паркинг ще бъде платен, а автобусният – безплатен. Те ще се обслужват от автоматични паркинг системи. Ще има видеонаблюдение и система за следене на свободните паркоместа.

Прогнозните приходи за общината годишно са около 240 000 лева, а разходите – около 87 000 лева. Харчовете са за поддръжка и застраховка на автоматичните системи, ток, горива, телефон, химически тоалетни, заплати и осигуровки.

Общината планира престоят на паркинга да струва 2 лева за първи час и по 1 лев за всеки следващ. Таксата за мотори ще бъде левче.

Паркингът трябва да бъде построен тази година. Срокът за въвеждане в експлоатация е до 6 месеца след издаването на разрешителното за строеж и подписването на договора по инициатива JESSICA. Плановете на администрацията са обаче той да бъде готов за началото на туристическия сезон.

Това е вторият паркинг, който ще бъде изграден със средства по инициатива JESSICA. Преди няколко месеца варненските общински съветници одобриха тегленето на 1,5 млн. лева заем за изграждането на паркинг за 150 коли до Морската градина. Той ще заеме разделителната ивица на бул. „Княз Борис I” – от спирка „Акациите“ до Делфинариума, и трябва да бъде готов до края на годината./ДарикСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

 

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери Николай Денков и Мария Габриел. Ден след като бившата еврокомисарка […]

 

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено […]

 

Радев даде мандата с предупреждение, че вече е дискредитиран и е по-добре Денков сам да се откаже
Само Народното събрание […]

 
 

към началото