твоята гледна точка
След отпадането на снимките от мобилни камери, КАТ пише фиш за 20 км отгоре
Автор Vnews, добавено на 08.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Шофьорите, които превишават скоростта с до 20 км в час, ще бъдат санкционирани с фишове. По-бързите водачи, нарушаващи ограниченията с повече от 20 км, ще ги очаква съставяне на акт и всички досадни последици от него – взимане на контролния талон, висене на опашки всеки месец за презаверяване на акта, докато стане готово наказателното постановление. Тази стратегия се обсъжда от експерти в „Пътна полиция“, след като от вчера влезе в сила тълкувателното решение на Върховния административен съд, научи „Монитор“. Според становището на магистратите електронните фишове, издавани от мобилни камери, са незаконни, защото с тях работят служители на полицията, което е предпоставка за манипулиране на данните.

Затова КАТ се връщат с години назад, когато се използваха обикновените български радари от типа TR4 и TR4D. Сегашните мобилни устройства за засичане на скоростта, които могат да правят снимки и видеоклип на „състезателите“, пак могат да се използват, но на база на техните показания вече няма да се издават електронни фишове, които не можеха да се обжалват.

За да не няма струпвания на граждани по гишетата на КАТ, от „Пътна полиция“ обмислят за по-малкото превишение на скоростта да са пишат фишове. С тях могат да се налагат глоби до 50 лева и голямото предимство е, че не се чака наказателно постановление и шофьорът не се реди по опашки, а в 7-дневен срок си превежда глобата, ако е добросъвестен. При установените нарушения с фиш обаче гражданите нямат право да обжалват. И в населено място, и в извън населено място превишението на скоростта с до 20 км се наказва с 50 лева, което автоматично позволява за тези нарушения да се пишат фишове. Ако превишим с 30 км извън града, вече ще ни очаква акт на стойност 100 лева, а за 40 км отгоре – актът скача на 200 лева.

Един от големите проблеми при този начин на санкциониране беше дългото пътуване на един акт от една областна дирекция на полицията до друга. Така например, ако водач от Ловеч бъде хванат да превишават скоростта в София, може да се наложи да минат дори 6 месеца, за да стигнат отнетият талон и написаният акт до Ловеч, където нарушителят трябва да си плати глобата. Заради тромавата процедура голяма част от водачите предпочитаха да си платят рушвет директно на пътя и да не се занимават с бюрокрация. Други пък решаваха, че ще си карат с изтеклия акт и без талон и като ги спрат за проверка им пишеха поредния акт или фиш, които те не плащат.

През зимния период в повечето областни дирекции на МВР мобилните камери бяха изключени, тъй като през студените месеци, когато се стъмва рано, най-уязвими са пешеходците. От КАТ отчитат, че скоростта се вдига със затоплянето на времето. Въпреки това обаче, след като стана ясно, че от мобилните камери вече не могат да се издават електронни фишове, шофьори на спортни коли масово са започнали да превишават драстично скоростта по Околовръстното шосе край София. Там има една стационарна камера – срещу бензиностанция ОМВ, която може да снима и издава електронни фишове, но в борбата с нарушителите от „Пътна полиция“ използваха и мобилни камери.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 

към началото