твоята гледна точка
Здравната каса ще отказва да плаща лекарства
Автор Vnews, добавено на 06.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Промени в четири основни закона, написани от Министерството на здравеопазването (МЗ), „взривиха“ лекари, пациенти и експерти. Часове по-късно от ГЕРБ заявиха, че ако президентът не наложи вето върху тях, ще сезират Конституционния съд.

Според поправките в Закона за здравното осигуряване здравната каса ще плаща само за медикаментите, за които компаниите са дали отстъпки. Ако фирмите не са го сторили, болните, които разчитат на техните лекарства, ще останат без лечение или ще го покриват от джоба си.

„Това крие реален риск от прекратяване на реимбурсирането (плащането от НЗОК – б.р.), защото за да попадне лекарството в позитивния списък, фирмата вече е дала най-ниската си цена от тези в 17 държави от ЕС и няма накъде повече да сваля“, коментира Деян Денев, шеф на асоциацията на иновативните производители на лекарства. До отпадане на медикамента от платения списък можело да се стигне и заради НЗОК. „Предложеното законодателство не задължава НЗОК да приема офертите. Така тя може да каже: „Не, благодаря, отстъпката ви не ме устройва“ и без каквито и да е мотиви да откаже да покрива медикамента“, допълни Денев. Той е категоричен, че се създават възможности за много непрозрачни практики.
Пак според промените отстъпките ще са абсолютно задължителни за всички онкомедикаменти, включително и за новите. А абсолютно нереално е да се очаква, че НЗОК ще получи оферти за всичките 1980 медикамента в платения списък. Още по-трудно това ще стане с частично платените. „Спомнете си как преди 2 г. НЗОК каза: „Дайте задължително отстъпки за онкомедикаментите“ и как бяха дадени само за около 100 лекарства. Така тя се озова пред казуса да ги плати ли на тези цени, или не. И ги плати“, припомни Денев.

Предвидено е да отпадне въвеждането на нови медикаменти веднъж годишно, т.е. вписването им в позитивния списък може да става и на 5 години.

Според друг нов текст списъкът на заболяванията, за чието домашно лечение плаща НЗОК, ще се утвърждава от Надзорния съвет на НЗОК вместо с наредба на министъра. „В момента в надзора има само един лекар, представете си колко компетентно ще е становището му…“, коментираха депутати.
Поправка в лекарствения закон пък предвижда настоящият съвет по цени и реимбурсиране, който е към правителството, да се закрие и да се създаде нова комисия по цените, но към МЗ. Експерти се опасяват, че така ще намалее независимостта на съвета.
Промяна в Закона за лечебните заведения пък определя, че нова болница ще може да се разкрива само след изричното предварително съгласие на здравния министър. В противен случай не се разрешава. „По този начин се стопира стопанската инициатива, гарантирана с конституцията“, коментира Десислава Атанасова (ГЕРБ), юрист и бивш здравен министър. Тя припомни, че подобно предложение бе внесено през 2010 г. от тогавашния здравен министър проф. Анна-Мария Борисова и това й коства поста . „Да не говорим, че какво лечебно заведение – частно, общинско или държавно ще избере пациентът, за да се лекува, е негово право, пак гарантирано от конституцията и от законите в пазарно ориентираните икономики“, допълни Атанасова.

Предвижда се още, ако болниците отчетат надлимитна дейност, тя да се плаща по по-ниски цени. Това означава, че ако бюджетът стига за 100 души, 101-вият ще бъде върнат или ще трябва да доплати спасението си, което погазва правото на лечение по конституция и правата на здравно осигурените. Има промяна и при областните здравни карти, които съставляват националната. Те пак ще се одобряват от регионални комисии, но ще се изготвят първоначално от министъра. Т.е. няма да има никакъв смисъл от комиисите.

„Очаквахме подобни поправки, още повече че те се писаха на тъмно в МЗ. Текстовете звучат страшно, с тях се затруднява достъпът на болните до здравеопазване. Системата ще изпадне в още по-тежко състояние“, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.
Други организации се надяват ДПС и разумните хора в БСП да не позволят поправките да станат факт. От БГФарма и лекарския съюз заявиха, че ще коментират промените, след като се запознаят с тях.
От МЗ заявиха, че промените са пуснати за общественото обсъждане и могат да претърпят корекции.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото