Консумацията на месо и сирена в големи количества на средна възраст е също толкова опасно, колкото и тютюнопушенето, установиха медици от университета на Южна Калифорния, съобщи в. „Дейли мейл“.
Преждевременната смърт сред хората на над 50-годишна възраст, които включват много животински протеини в храната си, се среща два пъти по-често, пише БТА. Рискът да умрат от рак нараства 4 пъти. А това е сравнимо със статистическите данни за тютюнопушенето. Причината е, че протеините подхранват туморите и ускоряват процеса на стареене на клетките.
Учените препоръчват на хората да намалят количеството на продуктите с животински произход в храната си, да преминат на риба, боб и леща. При тегло от 57 килограма човек трябва да консумира не повече от 45-50 грама протеини на ден. Експертите съветват хората на средна възраст да ядат по 0,36 грама протеини на 450 грама от собственото си тегло. В бургера има 30 грама, а резенче бекон – 3 грама, а в бифтек – 70 грама.
За възрастните хора обаче протеините са полезни. По време на изследването е било установено, че мъжете и жените на
66-годишна възраст, които приемат повече протеини, умират 28% по-рядко.
Изследването на американските учени е обхванало група от 6400 души. Продължило е 18 години. То е установило, че протеините от растителни продукти са полезни за здравето.
Като цяло учените препоръчват да не се правят резки промени в храненето. Освен това месото не бива да се изключва напълно от менюто, тъй като от него в организма постъпват важни витамини и минерали.
Споделете текущата публикация: