твоята гледна точка
Нова схема за измами с агросубсидии от ЕС
Автор Vnews, добавено на 04.03.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Реален риск големите фермери да накъсат стопанствата си на множество дребни крие стартиращото от днес кандидатстване за 1,2 млрд. лв. субсидии за ниви от ЕС. За това алармираха земеделци пред “Труд”.

Заявления ще се подават до 15 май. Закъснелите също ще могат да кандидатстват до 9 юни, но за всеки ден между 15 май и 9 юни субсидията им ще се реже с по 1%.
Тревогата за раздробяване на стопанствата се крие във въвеждането за първи път през т.г. на “преразпределително плащане”. То предвижда за първите 300 дка фермерите да получават по-високи субсидии – до 45 лева за декар. По-големите земеделци, имащи над 300 дка, ще вземат за останалите си масиви по около 30 лв. на декар.

“Националната асоциация на зърнопроизводителите не е против по-високите субсидии за дребните, но питаме какъв ще е контролът. Как ще се гарантира, че едрите фермери няма да раздробят стопанствата си на няколко от по 300 дка, така че да получават с по 15 лв. повече и кампанията да се опорочи”, пита  Ангел Вукодинов, зам.-председател на асоциацията на зърнопроизводителите.
Той добавя, че кампанията започва, а министерството на земеделието е изработило наредбата едва на 14 февруари, като документът дори още не е обнародван в “Държавен вестник”.

От асоциацията предлагат мерки, възпиращи изкуственото раздробяване на стопанствата. Възможни решения били при кандидатстване земеделците да се проверяват дали са подали годишни данъчни декларации за доходите и дали имат регистрирана техника, или фиктивно започват начисто.
Предложенията вече са изпратени в аграрното ведомство. “Не се ли вземат мерки за контрол, ще се нароят 10-20 хил. нови дребни фермери”, прогнозира Вукодинов.

“Няма да се стигне до изкуствено раздробяване на стопанствата. Вече няма време за това, кампанията започва. Ние затова толкова забавихме наредбата. Държа и да подчертая, че и едрите, и дребните земеделци за първите си 300 дка ще получават по-висока субсидия”, коментира аграрният министър Димитър Греков.

2014 г. е последната, в която няма да има таван на субсидиите и земеделците ще получават пари за всеки обработван от тях декар земя. Помощи се дават при обработване на поне 10 дка ниви и минимум 5 дка плодни градини и зеленчуци.
До 31 юли т.г. страната ни трябва да вземе решение какъв таван ще наложи на фермерските субсидии от 2015 година нататък. Регламентите на Брюксел предвиждат сумите над 150 000 евро да се намаляват минимум с 5 на сто. Другата възможност е 150 000 евро да е абсолютният максимум на субсидията.

За последно тази година българските фермери ще получават евросубсидии, без да спазват строги екоизисквания. От 2015 г. земеделците ще губят до 30% от парите, ако не покриват норми, щадящи почвата.

От утре започва и кандидатстването за 100 млн. лв. субсидии за тютюн, давани от националния бюджет.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Подготвят промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари
Ще докладват на Агенцията по вписванията кой е действителният собственик на фирми

Пет години без да упражняват занаята след фалит

Адвокатската тайна реално ще […]

 

До 150 лв. ще струва еднодневен плаж през това лято в Приморско, показва заповед за отдаване под наем на ивицата “Младост […]

 

В бъдеще подобно явление има шанс да предизвика интернет апокалипсис

Масивна коронална дупка на повърхността на Слънцето отприщи ветрове към Земята със скорост […]

 
 

към началото