твоята гледна точка
Само битът е защитен, ако заради Украйна спре газът
Автор Vnews, добавено на 03.03.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Доставките на природен газ за бита и дребния бизнес са осигурени за месец и половина, ако бъде прекъснато снабдяването с гориво от Украйна. Това съобщиха за “Труд” от министерството на икономиката. Големите индустриални потребители обаче няма на кого да разчитат, ако газът спре напълно, защото липсват алтернативни доставки. Вчера от руската “Газпром” обявиха, че са възможни прекъсвания на доставките на природен газ за Европа заради кризата с Украйна.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев призна пред журналисти в Брюксел, че ситуацията в Украйна носи “опасност за националната ни сигурност, най-краткосрочната от които е да настъпи нарушение в доставките на газ”.

Според изисквания на евродиректива от 2010 г. икономическото ведомство е разработило план за действие при кризисни ситуации. Министерството разчита на два източника на газ – запасите в Чирен и максимален местен добив, обясниха оттам. За последен път страната беше в подобна ситуация през 2009 г., когато заради конфликт между Русия и Украйна останахме три седмици без природен газ при минусови температури.

Предупреждението на “Газпром” дойде през ИТАР-ТАСС. Агенцията съобщи вчера и че Киев се презапасява със синьо гориво и на 1 март само за ден е купил 45 млн. куб. метра, при 20 млн. година по-рано.

От българското министерство на икономиката казаха, че до трети март във ведомството не е постъпвало официално писмо с предупреждение от “Газпром” за възможно прекъсване на доставките за България. От “Топлофикация София”, която е най-големият потребител на природен газ у нас, също обявиха, че не са получавали предупреждение. От дружеството увериха, че разполагат с мазут за две седмици.

Енергийната зависимост на страната от синьото гориво е 84,5%. Основен доставчик на около 90% от всички количества е Русия, останалите 10% са от местен добив.

Единственият в момента маршрут за доставка на синьо гориво към България е през Украйна, Молдова и Румъния. Дневно в страната се потребяват между 7,5 и 10 млн. куб. метра газ. По данни на икономическото ведомство запасите на природен газ в единственото хранилище в Чирен възлизат на 200 млн. куб. метра, като има ограничение за дневен добив от обекта до 4,2 млн. куб. метра.

Минимални количества природен газ страната може да получи като резерв от Гърция, но в случай че и тя разполага с такива.

Според кризисния план за действие отговорна е “Булгартрансгаз”, която назначава специална комисия, отговаряща за ситуацията. Шефът на компанията Кирил Темелков вчера беше с изключен телефон.
Пет години след последната газова криза България все още не е изградила нови връзки с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

При криза се спира транзитът

Според плана за действие при възникване на опасност от газова криза потреблението първо се ограничава до заявките на потребителите. Същевременно операторът заповядва на местните добивни предприятия да превключат на максимален добив и те нямат право да откажат.

След това може да бъдат използвани количества от хранилището в Чирен. Следващата стъпка е принудително използване на запаси от алтернативни горива. Ако и с това кризата не е овладяна, се преминава към преустановяване на транзитния пренос и газът се прехвърля за употреба в страната. В подобна ситуация България изпадна през 2012 г., когато заради изключително студената зима всички страни по пътя на тръбата консумираха повече от необходимото. България също пренасочваше количества и така до Гърция не стигаше никакъв газ.

“Булгартрансгаз” има правото да ограничава количествата природен газ за индустриалните предприятия за срок от 48 часа при възникнала кризисна ситуация.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 24 и […]

 

Трябва да подготвим летните дрехи. Сега е само началото на затоплянето. От петък ще се затопли още повече, а до 10-и […]

 

В началото на летния сезон – колко ще ни струва сянката на плажа? Цените ще са по-високи, а според концесионерите причината […]

 
 

към началото