твоята гледна точка
Не се поддавайте на модата „детокс“, опасно е
Автор Vnews, добавено на 03.03.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Модните в последно време детокс диети се смятат за отлично средство да ни избавят и от излишните килограми, и от нездравия тен на лицето, и същевременно да очистят организма ни от токсини и шлака (сякаш нашият организъм е някаква пещ, задръстена от шлака).

Самата идея изглежда прекрасно: малко ядеш, пиеш толкова течности, колкото можеш (в резултат прекарваш част от деня в тоалетната), добавяш някаква вълшебна съставка, притежаваща невероятни свойства да изгаря мазнините (кайенски пипер, ябълков оцет или нещо също толкова вкусно) и незримите токсини и шлака стремително напускат тялото ни. В действителност не всичко е толкова превъзходно.

Зад този съвет не стои никакво научно основание – употребата на какъвто и да е продукт не може да очисти организма от някакви „токсини“.

Всяка секунда в нашите клетки се образуват различни продукти на обмяната на веществата, някои от тях токсични. И нашето тяло денонощно се занимава с разграждането и изхвърлянето на отровните вещества. За тази цел освен съответните биохимични реакции и пътища във всяка клетка, в организма ни са предвидени бъбреците, черният дроб, достатъчно дълъг храносмилателен тракт и бели дробове. Те постоянно се занимават с нашата детоксикация и това не може да бъде заменено с никакви периодични мероприятия.

Различните препарати или добавки, обещаващи да очистят тялото ни, най-често нямат статус на лекарства и тяхното действие върху организма просто не е изследвано. В най-добрия случай имат диуретично действие, което измива калия и други жизнено необходими съставки. При такава диета тялото губи само течности, при това временно.

Когато човек започне да се храни по привичния си начин, предишните обеми се връщат. Ако теглото продължава да се топи, това означава, че си отиват мускулите, а не мазнините. Без достатъчно количество белтък (а течните, разтоварващите и детокс-диетите не са в състояние да го обезпечат) тялото започва да добива нужната му енергия, разграждайки собствените си мускули и вътрешни органи.

Нашите мускули са вграден механизъм за горене на калории, дори в покой. Колкото те са по-малко, толкова по-малко енергия е нужна на организма ни и когато нейните източници са повече от нуждите, тя се складира като мазнини. Колкото по-малко се храним, толкова по-бавна е обмяната на веществата, включително и на токсичните метаболити. Организмът снижава разхода на енергия, за да обезпечи функционирането си в трудни времена.

Само след няколко дни на диета с по-малко от 1200 калории тялото престава да изработва важния белтък Инсулиноподобен растежен фактор-1, снижава синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, инсулина и някои други хормони. С времето това води до различни проблеми – от остеопороза до психични неблагополучия.

Нашият организъм трябва да получава всички необходими му елементи комплексно. Ако го лишим от един или няколко от тях, нарушаваме важния биохимичен баланс. Организмът изпада в стрес, мъчейки се да си произведе от каквото има в наличност, каквото му е необходимо, което нарушава биохимичните пътища на синтез, на сигнализация, на контрол, трябва да се пренастрои цялата биохимия на клетката. Но при преустройство на обмяната се получават повече токсични продукти, отколкото при здравословното хранене (напр. при неправилното разграждане на мастните киселини се получава ацетон, който е токсичен за мозъка). Нашите клетки не могат да синтезират всички необходими вещества, получават се дефицити, които могат да доведат до заболявания. Или най-малкото да се отразят на външния ни вид – сива, суха и лющеща се кожа, суха безжизнена коса, чупливи нокти.

От медицинска гледна точка можем много да направим, за да подпомогнем тялото си да се пребори със собствените си и дошлите от околната среда токсини. Необходимо е да се пие повече чиста питейна вода, за да улесним обмяната на клетките, изнасянето на отпадните вещества на метаболизма от тях и работата на бъбреците. В никакъв случай не трябва да се отказваме от твърда растителна храна, която съдържа достатъчно количество фибри.

Те подобряват функционирането на храносмилателния тракт. Хващат и улесняват изхвърлянето от организма на попаднали от външната среда токсини. Не се увличайте по модни методики за изчистване на червата. Чревните бактерии са извънредно важни както за храносмилането, така и за здравето на храносмилателната система и на целия организъм.

Нарушеният баланс трудно се възвръща и очистването може да излезе твърде скъпо за здравето. Черният дроб е основният орган в нашия организъм, който се занимава с обезвреждането на вредните вещества, попаднали от вън, и отпадъците на нашия метаболизъм. За да облекчим работата на тази свръхспециализирана биохимична лаборатория, не бива да я претоварваме с огромни количества храна, алкохол, животински мазнини, излишни лекарства.

Белите дробове ни снабдяват с живителния кислород, но и ни избавят от въглеродния двуокис, в който накрая се превръщат хранителните вещества. Без тези два процеса животът е невъзможен. За да протичат те бързо и качествено, трябва да пазим здравето на белите си дробове. Но половината човечество прави всичко възможно да го унищожи. Този бич за белодробното здраве е тютюнопушенето. И никаква детоксикация не може да го компенсира. Освен че уврежда дихателната система, тютюневият дим ни натоварва с повече от 4000 химични вещества, всяко от които е токсично и канцерогенно.

Следователно не са нужни никакви специални и чудодействени методики за изчистване на организма. Живейте и се хранете разумно, за да може вашият организъм да върши добре работата, за която е бил създаден от природата.

 

Публиктацията е на д-р Цветанка Янакиева в Tialoto.bg. Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото