твоята гледна точка
През 2030 г. посрещаме 12 млн. чужди туристи
Автор Vnews, добавено на 03.03.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (1)

Над 12 млн. чуждестранни туристи ще почиват в България през 2030 г. Така хората, плащащи за нашето море, планина и културни забележителности, ще се удвоят в сравнение със сега. Това предвижда стратегията за развитие на туризма до 2030 г.
Документът е изготвен от министерството на икономиката въз основа на прогнозите на Световната организация по туризъм и анализи на водещи световни консултантски компании.

През 2020 г. в България ще почиват над 9 млн. чуждестранни туристи без транзитно преминалите през сраната.

Какъв е имиджът ни в момента

България се възприема от чужденците като нискобюджетна (low cost), предимно морска дестинация със страхотна природа, богата история и култура, хубава храна и добри места за настаняване. Около това се обединяват всички експерти в туризма. В същото време обаче същите тези експерти асоциират страната ни с лошо обслужване и ужасни пътища, пише в стратегията. Към това се добавят осезаема битова престъпност, презастрояване, корупция и недостатъчна реклама.

Категорично чужденецът идва тук, защото е евтино. На ден средният му разход у нас е между 71 и 88 евро.

Българинът обаче вече се оглежда за по-евтино. Той преценява собствената си държава като „недостъпна“ и „скъпа“ дестинация за почивка, отбелязват в стратегията. Средният разход на български турист на ден е 19-24 евро.

Тръгвайки от тук, съставителите на стратегията очертават възможни пътища за развитие на печеливш отрасъл. Морският и ски туризмът трябва да се ползват като „ракета носител“ за налагането на нетрадиционни продукти. Т.е. морето ни да дръпне и любителите на културния и екотуризма или ските да се комбинират със спа и уелнес, препоръчва стратегията.

Руснаците обичат България, идват заради близкия език и климата, но ги обиждат визите. Визовият режим с Русия, Украйна, Беларус и други извън ЕС води до пренасочване на близо 1,3 млн. потенциални туристи за България към Турция, Сърбия, Хърватска и др.

Руснакът харчи добре у нас. Плаща средно за нощувка тук по 137 евро, а почива средно за 9 нощувки. За сравнение румънецът идва за 6 нощувки, турчинът за 9, но предпочита зимните курорти. Гърците също избират България предимно за ски, стоят средно 5 дни и харчат за нощувка по 53 евро на човек.

България има потенциал да посрещне 1,2 млн. чуждестранни скиори и да построи 65 допълнителни лифта (виж таблицата), сочи изследване на международни експерти.

Докато със ски не можем да учудим европееца, можем да го шашнем с минерални извори и лечебна кал, почти крещят световните специалисти. Характеристиките на водата у нас дават възможност да се третират над 90% от масовите заболявания, лекувани и заплащани по клинични пътеки от европейските здравни каси. Друга огромна ниша за печеливш туризъм е медицинският.

Тук съотношението на дентални лекари към брой население е почти два пъти по-добро в сравнение с ЕС. Имаме много зъболекари, те имат хубави кабинети и са евтини. България е и на едно от първите места по болнични заведения в ЕС – на 100 000 души население се падат 4,6 болнични заведение при средно за ЕС – 3.

Голфърът е мечтаният турист. Всеки със стик оставя между 300 и 600 евро за тридневна ваканция без полета. Това показва изследване на KPMG за състоянието на този вид туризъм в Европа през 2011 г. За почивка между 4 и 7 дни любителят на аристократичния спорт оставя между 600 и 900 евро. Някои луксозни ваканции стигат и до 5000 евро.

При добър мениджмънт за около 3 г. България може да реализира 30 млн. евро приходи от голф игрищата, казва Питър Уолтън. Според него страната ни има голям потенциал за развитие на този вид туризъм и може да ползва 70% от пълния си капацитет. В момента голф-терените у нас се ползват на 15-20%.

За реклама поне по 2,5 евро на почиващ

Поне по 2,5 евро на турист трябва да е инвестицията в поддържаща реклама, за да има ефект в отрасъла. Това показва практиката на основните ни конкуренти и утвърдените дестинации, пише в стратегията.

Затова при очаквания брой посетители у нас, дори без да се отчита инфлацията за 2014 г., трябва да се предвидят 26 млн. лв., за 2015 г. – 34 млн. лв., за 2020 г. – 44 млн. лв., а за 2030 г. – 59 млн. лв., плахо е записано в документа. Дали ще стане – не е ясно.

Пристанищата във Варна и Бургас трябва да се появят сериозно на световната круизна карта, предвижда още стратегията. Нужно е да заработят и редовни линии на атракционни кораби и комети между България, Украйна, Русия, Румъния и Грузия.

Държавата трябва да насърчава инвестициите в круизни кораби по Дунав и в комбинираните турове Рейн-Майн-Дунва. За да се првлекат богати туристи трябва бързо и силно развитие на повече яхтени пристанища в българските морски селища, предвижда стратегията за туризма до 2030 г./24 часаСподелете текущата публикация:

Един коментар до сега

  • Диан Неделчев:

    Туризмът не е и никога не е бил отрасъл. Говорим за туристически сектор или за туристическа индустрия, но не и за туристически отрасъл.


Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото