твоята гледна точка
Печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ стопена
Автор: trud.bg, добавено на 01.03.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Със 74% е намаляла нетната печалба на АЕЦ „Козлодуй“ за последната година, показват предварителните данни на централата за 2013 г. Според тях дружеството ще завърши с печалба от 38 млн. лева при 146 млн. лева през 2012 г.

Три са основните причини за големия спад – увеличение на разходите, определениете под себестойност цени за битовите клиенти и намаляване на приходите на дружеството с 12%. Това стана ясно от думите на изп. директор на централата Иван Генов, който представи развитието на мощността пред журналисти в петък.
Според данните на дружеството от август 2013 г., когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали цените за бита с 5 на сто, централата е започнала да продава ток на регулирания пазар под себестойност. От всеки пласиран мегаватчас, тя е губила по 9 лева, обясни Генов.

Той допълни, че не планира въпреки това да поиска по-висока цена на електроенергията от юли. „Разбира се успяхме да компенсираме тази загуба с продажбите си на свободния пазар, за където бяха насочени 44% от цялата ни произведена електроенергия за годината“, каза още шефът на ядрената централа.

Той очаква тази година АЕЦ-ът да получи разрешение да работи наполовина за свободния пазар, наполовина за регулирания.Приходите на дружеството за миналата година възлизат на над 740 млн. лева при 847 млн. година по-рано. Основната причина за този спад е рекордно ниското производство на ток.
„Произведените през 2013 г. количества електроенергия са рекордно малки от пускането в експлоатация на двата големи блока в централата – пети и шести“, обясни зам. изп. директор на централата Александър Николов. Заради излишък на електроенергия в страната през почти половината от годината АЕЦ-ът работеше наполовина.
Отделно разходите на дружеството през годината са увеличени с 11 млн. лева заради плащането на такса за водоползване, което допълнително е усложнило състоянието на компанията.
Плюс за дружеството обаче е освобождаването от дълговете на НЕК, които не са били платили ток към дружеството за 350 млн. лева към средата на годината. Държавната компания така и не ги е внесла, но ядрената централа е прехвърлила 200 млн. от дълга към своята компания-майка Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Прехвърлянето е станало чрез прихващане на дълг, ядрената централа е дължала на холдинга 279 млн. лева от забавени дивиденти. Останалите 79 млн. е платила. В момента обаче НЕК все още дължи на ядрената мощност 110 млн. лева.
„Поискахме от различни институции да бъдем освободени от дивидент към държавата до 2021 г., за да имаме пари за модернизация на мощностите и удължаване на живота на пети и шести блок“, обясни Генов. По предварителни изчисления удължаването на живота на мощностите ще струва около 400 млн. евро.

За момента АЕЦ-а планира да финансира по-дългия живот със собствени средства. Дружеството е поискало от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) живота на двата блока да бъде с готовност за удължаване от три пъти по десет години. Централата е била посъветвана за това от консорциум между френската „Електрисите дьо Франс“ и руската „Росенергоремонт“.

Генов отказа да коментира процеса по изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ като определи преговорите между БЕХ и американската „Уестингхаус“ като „трудни“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото