твоята гледна точка
Общини вкараха фонд „Региони“ в съда, ремонтът на Двореца под въпрос
Автор Vnews, добавено на 01.03.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Четири общини поискаха от съда да отмени разпределението на 289 млн. лв. от инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ и незабавно да спре раздаването на парите. Община Габрово е подала самостоятелно жалба във Върховния административен съд (ВАС), каза кметът Таня Христова (ГЕРБ).

По-късно това са направили и кметовете на Бяла Слатина Иво Цветков (ГЕРБ), на Оряхово Росен Добрев (ГЕРБ) и на Козлодуй Румен Манов (коалиция между земеделци, СДС, ССД, и „Гергьовден“). Те атакуваха заедно във ВАС двете постановления на правителството, с които първо бяха приети правилата за кандидатстване, а после бяха обявени проектите, спечелили финансиране. Жалбата вече е внесена в Министерския съвет, каза адвокат Александър Кашъмов.

След като стана ясно кой и колко ще вземе от милионите за местната власт, много кметове, най-вече от ГЕРБ, заявиха, че парите са били раздадени на партиен принцип. Сметната палата обяви, че започва одит.

В общата жалба на тримата кметове адвокат Кашъмов е посочил серия от нарушения, които правят действията на правителството незаконни и дори нищожни. Най-тежкият порок на постановлението за критериите, по които се раздават парите, е чисто юридически – че му е дадена обратна сила. То бе прието от кабинета на 16 януари и публикувано в „Държавен вестник“ на 21 януари, а влезе в сила на 15 януари. Според кметовете в постановлението на практика няма правила за разпределянето на парите и по каквито и критерии да се е ръководил Междуведомственият съвет, одобрявал проектите, те не са били прозрачни. В документа на МС няма срокове – нито за подаване на проекти, нито за одобряването им, нито за възражения.

„При положение че Министерският съвет и кметовете са политически органи на власт, липсата на срокове и съпровождащата я непрозрачност създават условия за фаворизиране на близки до управляващите политически сили и разпределяне на публични средства по непрозрачен начин в частен (партиен) интерес“, пише в жалбата.

Кметовете сочат и друго нарушение на закона при разпределението на 289-те млн. лв. То е, че когато се приема подобно постановление, заинтересованите имат най-малко 14 дни, за да правят предложения. В случая проектът е публикуван на сайта на Министерството на финансите на 10 януари и вместо то да се изчака до 23 януари, още на 16 януари постановлението е гласувано от кабинета.

Варна получи одобрение на общо четири проекта за над 50 млн. лева. Само един от тези проекти обаче е общински – ремонтът на Двореца на културата и спорта за 4,5 млн. лева. Останалите са държавни приоритети, зад които стоят местно-властови цели – 30 млн. за изграждането на първи етап на Съдебната парата, 1,5 млн. лева за строителство на факултет по фармация в Медицинския университет и 15 млн. лева за проектиране на Инетрмодален терминал на Пристанище Варна.

Към момента ремонтът на Двареца във Варна зацикли, след като жалба в Комисията за защита на конкуренцията спря проекта за ремонт. Авторите на класирания на второ място проект от „Тилев архитекти“ ООД са оспорили решението на комисията от 3 февруари 2013 г., с което за победител в конкурса беше избрана столичната фирма „Ателие Серафимов Архитекти“ ООД. По план реконструкцията на основната зала трябваше да започне на 1 юни веднага след мачовете между България и САЩ от Световна лига на 24 и 25 май. Мащабната реконструкция трябва да е приключила до края на годината, за да премине залата през инспекцията на Европейската конфедерация по волейбол и да отговаря на условията за домакин на една от предварителните групи на Европейското първенство за мъже през 2015 г. В противен случай мачовете от първата фаза ще се играят в Пловдив и в зала „Арена Аремеец“ в София, където засега са планирани само финалните мачове.

Пари не са превеждани

До момента няма преведени пари на общини по постановлението с одобрените проекти, казаха вчера от финансовото министерство. Кметовете са се разбрали с финансовия министър Петър Чобанов, че средства ще се превеждат едва след като съответната община проведе обществена поръчка и сключи договор с фирмите изпълнителки. Тогава тя трябва да изпрати писмо до финансовото министерство, което да преведе авансово 30% от средствата.

По отношение на прозрачността на разпределяне на средствата Чобанов в сряда се договори с Националното сдружение на общините да му представи пълен списък на всички подадени проекти. От него ще стане ясно кои от тях не са получили финансиране. Въпреки това обещание обаче четирите кметства се жалват от липсата на прозрачност и се съмняват, че формалните критерии за класиране са спазени.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Който пазарува онлайн през годината и пази касовите бележки, издавани от търговеца, може да получи отстъпка от платения ДДС. Сумата е […]

 
Властта

„Oт 1 октомври електронната рецепта ще стане задължителна. Всичко е въпрос на верификация и дигитализация. Верификацията на лекарствата до голяма степен […]

 
Здраве и красота

Инвестиция в профилактиката, повишаване на здравната култура, борбата с рака и подобряване на майчиното и детското здраве са основните приоритети, залегнали […]

 
Жълто

Световният шампион с Бразилия Роналдо Назарио де Лима мина за трети път под венчило.

Той каза заветното “да” на приятелката си Селина […]

 
 

към началото