твоята гледна точка
НАП: Внимавайте за измами с новите данъчни сметки
Автор Vnews, добавено на 01.03.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Въведената от началото на 2013 г. единна сметка за плащане на данъци и осигуровки от днес е в историята заради несъответствие с конституцията. В 17 ч вчера действащите банкови сметки на НАП по нея бяха закрити. От днес плащанията към бюджета се извършват по четири нови сметки – за данъци, социални осигуровки, здравни вноски и за частен пенсионен фонд.

Данъчните съветват счетоводителите и гражданите внимателно да проверят на сайта на агенцията новите  банкови сметки, преди да преведат налозите си след промяната, за да не възникнат проблеми. Ако в платежното нареждане се въведе старата единна сметка на НАП, парите няма да могат да бъдат преведени в агенцията и данъкоплатецът ще трябва да си ги получи обратно от банката. От друга страна, проверката ще предотврати риск от измама. Данъкоплатците трябва да бъдат бдителни за съмнителни имейли с фалшиви банкови сметки, за които да се твърди, че са на НАП.

Големите фирми ще получат персонални писма с новите сметки, уточниха от данъчната агенция. Останалите около 300 000 физически и юридически лица ще получат имейли с препратка към страницата на данъчните с новите сметки. Тя е най-сигурният източник на информация.

Освен новите сметки се въвеждат и три нови кода за вид плащане – 11 00 00 (за данъци), 55 11 11 (за социални вноски) и 56 11 11 (за здравни вноски). Запазва се кодът за допълнителното задължително осигуряване – 58 11 11. Общият код за вид плащане 11 11 11 е закрит.

Остава принципът за погасяване на най-старото задължение по падеж, обясниха още от НАП. Това означава, че ако фирмата дължи ДДС за три данъчни периода и преведе пари само за един от тях, първо ще се погаси най-старият дълг. Ако пък има неплатени суми за различни данъци – корпоративен, данък върху доходите и ДДС, първо ще се погаси този, който е трябвало да бъде платен най-отдавна. За самоосигуряващите се граждани обаче ще продължи да съществува възможността с приоритет да погасят определено задължение за социални или здравни вноски.

За гражданите и фирмите, които към днешна дата имат надвнесени суми, е предвиден 3-месечен преходен период, в който могат да изберат със заявление вида задължение, което да погасят. Образецът на платежните нареждания и сроковете за плащане на налозите не се променят.

“Единната сметка имаше повече предимства, отколкото недостатъци. Благодарение на нея бизнесът спести 36 млн. лв. от банккови такси през 2013 г., а само през първите месеци от функционирането  бюджетът събра 260 млн. лв. стари задължения”, е равносметката на НАП за отменения механизъм.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 

към началото